Het antwoord op de vraag naar het aantal ruiten in ramen is niet eenvoudig. Het kan van veel verschillende factoren afhangen, die wij vandaag zullen proberen te belichten. We zullen ook de voor- en nadelen van beide oplossingen bekijken. Dit zal idereen zeker helpen om de juiste beslissing te nemen. Vooral omdat het wordt ondersteund door een analyse van de behoeften, mogelijkheden en vereisten voor ramen in een huis, appartement of ander type gebouw.

Dubbele of driedubbele beglazing? Denk waar!

Kiezen voor één type raam voor een heel huis of appartement is eenvoudig, vooral als de meeste ramen in de ruimten dezelfde afmetingen hebben. Bovendien is het een comfortabele oplossing voor de fabrikant, de bouwer en de installateurs. Maar weinig mensen besteden aandacht aan het feit dat verschillende ruimten in huis verschillende gebruiksdoeleinden hebben. Hieruit volgt dat ook de voor hen geschikte oplossingen kunnen verschillen – het is belangrijk hiermee rekening te houden.

De bouwwet bepaald vele aspecten van de nieuwbouw of renovatie van een huis of appartement. Bij de keuze van ramen zou handig zijn om te kijken in de bouwvoorschriften bepaald door Ministerie van Infrastructuur. In de bovengenoemde voorschriften staat vermeld waar de dubbele beglazing is toegestaan en waar moet de driedubbele beglazing gebruikt worden.

Wat is de U-Waarde?

De warmtedoorgangscoëfficiënt, vaker genoemd als U-waarde is een parameter die de warmte-isolatie aangeeft. Voor ramen en hun onderdelen zijn er volgende U-waarden :

  • Ug – warmtedoorgangscoëfficiënt van de beglazing en de beglazingspakketten,
  • Uf – warmtedoorgangscoëfficiënt van het raamkozijn/profiel,
  • Uw – warmtedoorgangscoëfficiënt voor het gehele raam.

Duże okno tarasowe

Ramen met dubbele beglazing – voor- en nadelen

Ramen met dubbele beglazing passen vooral goed in ruimtes die niet worden verwarmd of verwarmd tot onder 16°C, zoals in

  • kelders
  • garages
  • bijgebouwen
  • tuinhuizen

In deze ruimten hoef geen energiezuinige ramen worden geïnstalleerd, omdat die duurder zijn en toch niet in de ruimtes warmer wordt. Daarom deze ramen voldoen prima en passen ze in de huidige normen.

Hoewel ramen met dubbele beglazing slechts 5-8% van de markt zijn, wat bij bouwers twijfels kan oproepen, kunnen ze geïnstalleerd worden in de ruimtes waar ze hun functie naar behoren vervullen. Als een investeerder twijfelt heeft of in een bepaalde ruimten dubbele beglazing kan worden gebruikt, kan hij de hulp aanvragen bij de architect van zijn huis of advies vragen bij een ervaren fabrikant. Bij Kapica staan we altijd klaar om U te helpen bij het kiezen van de juiste ramen voor uw ruimte.

Ramen met driedubbele beglazing – voordelen, nadelen, toepassing

Net als bij ramen met dubbele beglazing moeten ramen met driedubbele beglazing worden toegepasd in de juiste ruimten. Hun constructie heeft invloed op hogere thermische isolatiewaarden, waardoor comfort en energie-efficiëntie gewaarborgd zijn. In dit opzicht worden strenge eisen gesteld aan passieve en energie-efficiënte huizen, dus in dit soort gebouwen, ramen met driedubbele beglazing zijn vereist. Ze zorgen voor een uitstekende isolatie en minimaliseren het risico van oververhitting van het huis. Ze verminderen de verwarmingskosten in de winter en de aircokosten in de zomer, omdat ramen met driedubbele beglazing zowel de warmte als de kou vasthouden. Door minder verwarmen, wordt de uitstoot van koolstofdioxide in de atmosfeer verminderd – mede dankzij geschikte ramen met driedubbele beglazing. Ook de akoestische isolatie van ramen met driedubbele beglazing is een belangrijk voordeel.

Tot de nadelen van ramen met driedubbele beglazing behoren bijvoorbeeld minder hoeveelheid licht en warmte die via dit type raam het huis binnenkomt. Ze zijn ook zwaarder dan ramen met dubbele beglazing – graag opletten voor de voorstellen van fabrikanten die roepen over lichtere ramen met driedubbele beglazing. Ze zijn vaak gemaakt van minder duurzaame, goedkopere materialen die mogelijk niet voldoen aan de eisen van de bouwers en gaan in het ergste geval kapot.

Okno o dużej szczelności

Dubbele of driedubbele beglazing? Prijzen en hun invloed op de beslissing van de investeerder

Bij het kiezen van ramen voor een nieuw of een gerenoveerde huis is het belangrijk om op de prijs te letten. Er is belangrijk om te weten dat lage of hoge prijs is geen garantie voor de kwaliteit. In het algemeen zijn ramen met driedubbele beglazing duurder dan die met dubbele beglazing, maar door de goedkopere te kiezen voor ruimten waar ze warmteverlies veroorzaken, ontstaan kosten op lange termijn, dus verwarmingkosten in de winter en aircokosten in de zomer. Het is belangrijk te weten dat de kosten van ramen een investering kunnen zijn om uw rekeningen in de toekomst te verlagen.

Als U op zoek bent naar ramen voor uw huis of appartement, bekijk dan het aanbod van Kapica. Onze adviseurs en specialisten zullen U zeker helpen de juiste producten te kiezen die passen bij de ruimtes en hun functies.

Contact opnemen
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Tips

Dubbele of driedubbele beglazing? – voordelen, nadelen, welke te kiezen?

ADVIES OP ONZE BLOG
Schüco UnlimitedFinish: SELECTED by Schüco
29-11-2023
De nieuwe speciale editie "SELECTED by Schüco" bestaat uit exclusieve selectie van actuele trendfolies in metallic tinten, houtimitaties en de nieuwe uniforme kleur Ombergrijs. Alleen verkrijgbaar bij het betrouwbare Schüco Living systeem.
Schüco bijprofielen : Nieuwe verbredingsprofielen
18-06-2023
Voor bouwdiepte 82mm is een verbeterde versie van de 82/120 beschikbaar. Er zijn ook wijzigingen in de bouwdiepte 70mm.
Industriële ramen – keuze en ontwerpinspiratie
19-10-2022
De loftstijl, ook wel industrieel genoemd, is ontstaan in de Verenigde Staten in de jaren 50. De eerste interieurs van dit type waren verlaten fabrieken als gevolg van de recessie. Na verloop van de tijd begonnen deze ruimtes zich aan te passen aan de leefomstandigheden. Zo ontstonden de eerste interieurs in de industriële stijl, wat tegenwoordig een van de sterkste interieurtrends is.
5 dingen die U moet weten over glazen voordeuren
15-10-2022
Bij de bouw van een huis letten investeerders niet alleen op de functionaliteit en het modieuze design, maar ook op de veiligheid. Het huis is een plaats die een gezin comfort, vrijheid en de gewenste rust biedt. Daarom is het zo belangrijk om gebruik te maken van geavanceerde architecturale en technologische oplossingen die de veiligheid verhogen.
Grote glaspartijen – met wat rekeninghouden tijdens ontwerpfase en voorbeelden van interieurdesign.
12-10-2022
Grote ramen, schuifdeuren naar een terras , hoge ramen in het kasteel... Grote beglazingen zijn al lang populair. Moderne developers besluiten vaak om ze zowel in de gevels van moderne gebouwen als in het interieur ervan aan te brengen. Ook eigenaren van vrijstaande woningen kiezen steeds vaker voor soortgelijke oplossingen. Als U droomt over een zonnig huis vol met glas, moet U de juiste ramen al in de ontwerpfase plannen.
Deuropeningsrichting – wat is belangrijk om te weten?
30-09-2022
Niet iedereen let op de manier waarop deuren opengaan. De juiste scharnieren of de richting waarin de deur opengaat zijn echter zeer belangrijk. Als U niet van tevoren over deze kwesties nadenkt, worden de oplossingen die U kiest misschien niet te comfortabel. Wat is belangrijk om te weten? Wat zegt het bouwrecht?
Wanneer moeten ramen worden vervangen? Praktische tips
28-09-2022
Ramen vervangen is een grote uitdaging. Weetend dat de woning voor een bouwplaats zal veranderen en de prijzen blijven om hoog schieten, is niet motiveerend om hier mee beginen. Er zijn echter omstandigheden waarin geen plaats is voor aarzeling en de voordelen groter zijn dan de kosten. Het vervangen van ramen in gerechtvaardigde gevallen zorgt niet alleen voor de gezondheid, maar ook het huishoudbudget. Waneer zijn er "gerechtvaardigde gevallen"? Hieronder raden wij wanneer uw ramen zal vervangen moeten worden door nieuwe en hoe U zich daarop kunt voorbereiden.
Welke voordeurscharnieren kiezen?
21-07-2022
Bij het bouwen of verbouwen van een huis moeten veel beslissingen worden genomen die van invloed zijn op het wooncomfort. De voordeur biedt veiligheid, privacy en juiste isolatie. Hoewel scharnieren, d.w.z. deurbeslag, is niet altijd de element waaraan aandacht wordt besteed, toch moeten zij met grote zorgvuldigheid en met het oog op de hoogste veiligheidsklassen gekozen worden.
Waar aandacht besteden moeten worden bij het kiezen van juiste deurbeslag?
20-07-2022
Deurbeslag bestaat uit van allemaal kleine elementen aangebracht op de deurvleugel. Zonder hen zou de juiste werking van de deur niet mogelijk zijn. Tot deurbeslag behoort onder andere: scharnieren, sloten, handgrepen of een deurketting. Deze accessoires hebben verschillende functies, zijn gemaakt van verschillende materialen en hebben verschillende opbouw en werkingsmechanismen. Vanwege het comfort van het gebruik van de deur en de veiligheid is het belangrijk om te weten wat goed deurbeslag moet hebben – zowel binnen als op de buitenkant
Raamventilatieroosters – soorten, selectie en installatie
09-05-2022
Moderne ramen en een goed geïsoleerd gebouw zijn een combinatie die kostbaar warmteverlies tij-dens het stookseizoen voorkomt. Een dergelijke combinatie heeft echter ook een nadeel - zij beperkt dat er frisse lucht de woning in kan stromen. Een verblijf in een te strak geïsoleerd gebouw is niet al-leen oncomfortabel, maar ook ongezond. Vandaar de groeiende populariteit van raamventilatieroos-ter.