Niet iedereen let op de manier waarop deuren opengaan. De juiste scharnieren of de richting waarin de deur opengaat zijn echter zeer belangrijk. Als U niet van tevoren over deze kwesties nadenkt, worden de oplossingen die U kiest misschien niet te comfortabel. Wat is belangrijk om te weten? Wat zegt het bouwrecht?

Buitendeur als nooduitgang

De regels voor het openen van deuren als nooduitgang zijn opgenomen in het bouwrecht. De openingsrichting van deuren in openbare gebouwen waarin bevind zich meer dan 50 personen of meer dan 6 personen met beperkte mobiliteit, moet naar buiten gebeuren. Hetzelfde geldt voor ruimten met explosiegevaar en ruimten waar giftige stoffen of explosieve mengsels van stoffen worden opgeslagen.

Buitendeuren – naar binnen of naar buiten openend?

De openingsrichting van buitendeuren in eengezinswoningen hangt van af van de individuele voorkeur van de eigenaar. In de catalogus van Kapica vindt u PVC deuren en aluminium deuren.

Buitendeuren kunnen zowel naar binnen als naar buiten openen. Waarop moet U letten bij het kiezen? Het gevoel van veiligheid, comfort en de omringende elementen zij cruciaal.

Naar binnen opengaande voordeur

Naar binnen openende deuren zijn moeilijker te forceren, dus lijkt dat ze meer veiligheid bieden. Echter in de praktijk weten wij dat de veiligheid vooral wordt bepaald door een juiste montage en de inbraakbeveiligingsklasse van het betreffende model. Een naar binnen openend voordeur kan een goede oplossing zijn als U voldoende ruimte heeft in de gang waar U binnenkomt. Dit type opening heeft nog een ander voordeel: het vermindert de kans op schade door slechte weersomstandigheden.

Naar buiten opengaande voordeur

Vrijstaande huizen zijn meestal omgeven met een hekwerk een afsluitbare poort, die het eerste obstakel vormen voor een potentiële inbreker. Als U in een rustige buurt woont en een hoogwaardige deur koopt, er staat niets in de weg dat deze naar buiten opengaat. In vrijstaande huizen met een terras, veranda en vestibule zal dit de handigste optie zijn. Door de deur op deze manier te installeren, kunt U de kleine ruimte gemakkelijk indelen en er veel plaats in winnen.

Ook in de zomer profiteert U ervan, omdat het deurvleugel gemakkelijk te openen is, zodat u zich comfortabel tussen de tuin en het huis kunt bewegen. Om de gevolgen van tocht te voorkomen, raden wij een bumper in de vloer te instaleren om de deur en de muren tegen beschadiging te beschermen. Het kan ook nodig zijn een overkapping te plaatsen om de binnenkomende personen te beschermen tegen regen of sneeuw.

Hoe bepaal je de richting van de deuropening?

Hoe herken je links- en rechtsdraaiende deuren? De manier is eenvoudig – linkse deuren gaan open met de klok mee en hun scharnieren zitten links. Net andersom is voor rechtse deuren. De richting waarin een deur opent is van groot belang. Niemand wil geconfronteerd worden met een situatie waarin de deur overlapt of je ze omheen moet lopen om een ruimte binnen te komen.

Een juiste installatie is bijzonder belangrijk in de ruimtes met meerdere ingangen, zoals in een gang of vestibule. In dergelijke situaties is het belangrijk aandacht te besteden aan de ruimtelijke beperkingen van bepaalde ruimten. Houd bij de installatie van de deurvleugels rekening met de meubels en elementen die ernaast op de muur zijn geplaatst – spiegels of lichtschakelaars. Zorg ervoor dat de deurvleugels op niks botsen en de toegang vrijhouden. En vergeet niet over de verschillende installatiemogelijkheden voor deuren die naar het terras of balkon leiden.

Tips

Deuropeningsrichting – wat is belangrijk om te weten?

ADVIES OP ONZE BLOG
PVC ramen. Het belangrijkste nadelen en voordelen en de keuzeopties
23-05-2024
PVC-schrijnwerk is ongetwijfeld een van de populairste op de markt. Als je naar de stedelijke of landelijke bouw kijkt, zal het je meteen opvallen dat kunststof ramen de overhand hebben in de meeste gebouwen, flatgebouwen of appartementswoningen. Aluminium ramen worden daarentegen het vaakst gebruikt in openbare gebouwen zoals kantoorgebouwen, winkelcentra of overheidskantoren. Waarom zijn inwoners van grote metropolen en kleine provincies zo dol op PVC-ramen? In ons artikel presenteren we de voor- en nadelen van deze oplossing.
Voor- en nadelen van grote ramen
15-05-2024
Grote ramen zijn al tijdje populair. Ze worden het vaakst gekozen door investeerders die nieuwe huizen bouwen, maar ze zijn ook te vinden in moderne ontwikkelingsprojecten in grote steden. Het zijn populaire oplossingen met belangrijke voordelen, maar ook niet zonder nadelen. Zijn ze geschikt voor elk huis? Met welke parameters kun je de ramen aanpassen aan je behoeften? Dat wordt hieronder besproken.
Wat moet je weten bij een keuze voor een voordeur voor je huis?
15-05-2024
Het materiaal en kleur van de voordeur zijn belangrijk wegens esthetische redenen. Maar ook de technische aspecten zijn belangrijk: geluids- en warmte-isolatie en geschikte inbraakbeveiligingstechnologie. Welke deur beschermt je huis niet alleen tegen de kou, maar ook tegen ongenode gasten? Dat beschrijven we in ons artikel.
Hoe kies je raamkleur en raamtype voor beplaalde stijl
14-05-2024
Ramen kiezen voor een interieur met een specifieke stijl is  schijnbaar niet ingewikkeld. Moderne productiemethoden maken veel mogelijk, of het nu gaat om kleuren, maten, vormen of materialen van de ramen. Om ze af te stemmen op een geschikte stijl, is het voldoende om de vereisten ervan te achterhalen. Daarom hebben we de volgende korte gids samengesteld. We hebben vier van de populairste interieurstijlen van de afgelopen jaren beschreven. Elke investeerder zal hier zeker inspiratie vinden voor zijn werk.
Schüco UnlimitedFinish: SELECTED by Schüco
29-11-2023
De nieuwe speciale editie "SELECTED by Schüco" bestaat uit exclusieve selectie van actuele trendfolies in metallic tinten, houtimitaties en de nieuwe uniforme kleur Ombergrijs. Alleen verkrijgbaar bij het betrouwbare Schüco Living systeem.
Schüco bijprofielen : Nieuwe verbredingsprofielen
18-06-2023
Voor bouwdiepte 82mm is een verbeterde versie van de 82/120 beschikbaar. Er zijn ook wijzigingen in de bouwdiepte 70mm.
Industriële ramen – keuze en ontwerpinspiratie
19-10-2022
De loftstijl, ook wel industrieel genoemd, is ontstaan in de Verenigde Staten in de jaren 50. De eerste interieurs van dit type waren verlaten fabrieken als gevolg van de recessie. Na verloop van de tijd begonnen deze ruimtes zich aan te passen aan de leefomstandigheden. Zo ontstonden de eerste interieurs in de industriële stijl, wat tegenwoordig een van de sterkste interieurtrends is.
5 dingen die U moet weten over glazen voordeuren
15-10-2022
Bij de bouw van een huis letten investeerders niet alleen op de functionaliteit en het modieuze design, maar ook op de veiligheid. Het huis is een plaats die een gezin comfort, vrijheid en de gewenste rust biedt. Daarom is het zo belangrijk om gebruik te maken van geavanceerde architecturale en technologische oplossingen die de veiligheid verhogen.
Grote glaspartijen – met wat rekeninghouden tijdens ontwerpfase en voorbeelden van interieurdesign.
12-10-2022
Grote ramen, schuifdeuren naar een terras , hoge ramen in het kasteel... Grote beglazingen zijn al lang populair. Moderne developers besluiten vaak om ze zowel in de gevels van moderne gebouwen als in het interieur ervan aan te brengen. Ook eigenaren van vrijstaande woningen kiezen steeds vaker voor soortgelijke oplossingen. Als U droomt over een zonnig huis vol met glas, moet U de juiste ramen al in de ontwerpfase plannen.
Wanneer moeten ramen worden vervangen? Praktische tips
28-09-2022
Ramen vervangen is een grote uitdaging. Weetend dat de woning voor een bouwplaats zal veranderen en de prijzen blijven om hoog schieten, is niet motiveerend om hier mee beginen. Er zijn echter omstandigheden waarin geen plaats is voor aarzeling en de voordelen groter zijn dan de kosten. Het vervangen van ramen in gerechtvaardigde gevallen zorgt niet alleen voor de gezondheid, maar ook het huishoudbudget. Waneer zijn er "gerechtvaardigde gevallen"? Hieronder raden wij wanneer uw ramen zal vervangen moeten worden door nieuwe en hoe U zich daarop kunt voorbereiden.