Bij het kiezen van ramen voor een huis, appartament of openbaar gebouw zijn er verschillende zaken waarmee serieus rekening moet worden gehouden. Naast de grootte en vorm en de wijze van openen is ook het materiaal waarvan het raamschrijnwerk wordt gemaakt van belang. De populairste oplossingen die momenteel op de markt beschikbaar zijn, zijn aluminium en kunststof ramen. Kiezen tussen beide is vaak niet eenvoudig, en kopers twijfelen voordat ze een definitieve beslissing nemen en hun keuze in de winkel maken. In welke situaties zijn aluminium ramen het meest geschikt en in welke situaties zijn kunststof ramen het meest geschikt? Wat zijn de voor- en nadelen van elke oplossing? Hier volgt een korte vergelijking van PVC en aluminium ramen.

Aluminium ramen – voordelen en nadelen

Tot recent werden aluminium ramen voornamelijk geïnstalleerd in openbare gebouwen zoals scholen of kantoren van overheidsdiensten. Dit alles dankzij hun uitzonderlijke duurzaamheid en weerstand tegen beschadiging. Tegenwoordig wordt echter ook voor woonhuizen steeds vaker gekozen voor aluminium raamschrijnwerk. Dit is vooral te danken aan het ruime kleurengamma waaruit elke klant die aluminium ramen koopt, kan kiezen. Zo kunnen de ramen perfect worden afgestemd op elke gebouw en hoeft U zich niet te beperken tot basiskleuren.

Bovendien is een grootste voordeel van aluminium ramen dat zij kunnen worden gebruikt in grootschalige constructies. Aluminium is veel beter bestand tegen de druk en het gewicht van grote oppervlakken dan PVC, wat vooral belangrijk is wanneer we ons huis willen uitrusten met ramen die veel licht binnenlaten.

Smalle profielen en uitzonderlijke duurzaamheid maken aluminium ramen elk jaar meer en meer populair bij degenen die huizen bouwen of renoveren.

Een van de nadelen is dat de ramen moeten worden vervangen als er krassen of andere beschadigingen op komen. Helaas kunnen aluminium ramen niet worden gerenoveerd, daarom ze speciale zorg vereisen. Bovendien blijven de metalen delen van aluminium ramen koud, ongeacht de temperatuur, wat niet comfortable aanvoelt bij aanraken.

Wanneer kiest u voor aluminium ramen?

Aluminium ramen zijn een uitstekende keuze als het gebouw dat we gaan bewonen of ontwerpen een echt modern design heeft. Deze oplossing wordt ook aanbevolen voor openbare gebouwen die dagelijks door veel mensen worden bezocht en daardoor bijzonder kwetsbaar zijn voor schade.

Okno przesuwne z aluminium

Kunststof ramen – voordelen en nadelen

Wanneer men de voordelen van de installatie van PVC-ramen overweegt, is zeker de lage, aantrekkelijke prijs een grootste voordeel. Dit type raamschrijnwerk is veel betaalbaarder dan de houten of aluminium variant, waardoor het zeer populair is geworden bij klanten.

De flexibiliteit van het materiaal waarvan PVC-ramen zijn gemaakt, maakt het mogelijk ze bijna elke vorm en grootte te geven. Zowel kleine ramen als grote hefschuiframen worden hier van gemaakt.

Bovendien zijn kunststof ramen uiterst gemakkelijk te onderhouden en te reinigen, en hun traditionele witte kleur kan gemakkelijk worden aangepast aan de behoeften van de klant: wijzigingen in bijna elke kleur worden toegepast met behulp van speciale fineerlagen die rechtstreeks op het kunststof kozijn worden aangebracht. Ook het overwegen waard is de iets betere warmte-isolatie dan aluminium schrijnwerk. Dit is van bijzonder belang in verband met hoge energierekeningen in de herfst en de winter.

Samenvatting van de vergelijking van PVC en aluminium ramen

Het is belangrijk om PVC en aluminium ramen tegelijkertijd op verschillende factoren te vergelijken. Onder andere is het goed om rekening te houden met: de prijs, waarvan de kennis een goede planning van het benodigde budget voor de renovatie of bouw van het huis mogelijk maakt. De karakter van het gebouw waarvoor wij ramen zoeken is ook belangrijk. Hoe moderner het gebouw is, zijn de aluminium ramen erbij meer van toepassing. De mogelijkheid van onderhoud en hoe moeilijk het zal zijn om het raamschrijnwerk dagelijks te onderhouden is ook belangrijk.

Bij het zoeken naar een antwoord op de vraag of aluminium ramen een goede keuze zijn, is het belangrijk om eerst zelf alle voor- en nadelen door te nemen en vervolgens voor hulp van een adviseur te vragen. Hij of zij zal U zeker helpen de beste beslissing voor U te nemen en ervoor zorgen dat de ramen die U kiest een juiste investering zou te zijn voor vele jaren. Soortgelijke principes moeten ook gelden bij de keuze van kunststof ramen.

Contact opnemen
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Tips

Aluminium of kunststof ramen – welke kiezen?

ADVIES OP ONZE BLOG
PVC ramen. Het belangrijkste nadelen en voordelen en de keuzeopties
23-05-2024
PVC-schrijnwerk is ongetwijfeld een van de populairste op de markt. Als je naar de stedelijke of landelijke bouw kijkt, zal het je meteen opvallen dat kunststof ramen de overhand hebben in de meeste gebouwen, flatgebouwen of appartementswoningen. Aluminium ramen worden daarentegen het vaakst gebruikt in openbare gebouwen zoals kantoorgebouwen, winkelcentra of overheidskantoren. Waarom zijn inwoners van grote metropolen en kleine provincies zo dol op PVC-ramen? In ons artikel presenteren we de voor- en nadelen van deze oplossing.
Voor- en nadelen van grote ramen
15-05-2024
Grote ramen zijn al tijdje populair. Ze worden het vaakst gekozen door investeerders die nieuwe huizen bouwen, maar ze zijn ook te vinden in moderne ontwikkelingsprojecten in grote steden. Het zijn populaire oplossingen met belangrijke voordelen, maar ook niet zonder nadelen. Zijn ze geschikt voor elk huis? Met welke parameters kun je de ramen aanpassen aan je behoeften? Dat wordt hieronder besproken.
Wat moet je weten bij een keuze voor een voordeur voor je huis?
15-05-2024
Het materiaal en kleur van de voordeur zijn belangrijk wegens esthetische redenen. Maar ook de technische aspecten zijn belangrijk: geluids- en warmte-isolatie en geschikte inbraakbeveiligingstechnologie. Welke deur beschermt je huis niet alleen tegen de kou, maar ook tegen ongenode gasten? Dat beschrijven we in ons artikel.
Hoe kies je raamkleur en raamtype voor beplaalde stijl
14-05-2024
Ramen kiezen voor een interieur met een specifieke stijl is  schijnbaar niet ingewikkeld. Moderne productiemethoden maken veel mogelijk, of het nu gaat om kleuren, maten, vormen of materialen van de ramen. Om ze af te stemmen op een geschikte stijl, is het voldoende om de vereisten ervan te achterhalen. Daarom hebben we de volgende korte gids samengesteld. We hebben vier van de populairste interieurstijlen van de afgelopen jaren beschreven. Elke investeerder zal hier zeker inspiratie vinden voor zijn werk.
Schüco UnlimitedFinish: SELECTED by Schüco
29-11-2023
De nieuwe speciale editie "SELECTED by Schüco" bestaat uit exclusieve selectie van actuele trendfolies in metallic tinten, houtimitaties en de nieuwe uniforme kleur Ombergrijs. Alleen verkrijgbaar bij het betrouwbare Schüco Living systeem.
Schüco bijprofielen : Nieuwe verbredingsprofielen
18-06-2023
Voor bouwdiepte 82mm is een verbeterde versie van de 82/120 beschikbaar. Er zijn ook wijzigingen in de bouwdiepte 70mm.
Industriële ramen – keuze en ontwerpinspiratie
19-10-2022
De loftstijl, ook wel industrieel genoemd, is ontstaan in de Verenigde Staten in de jaren 50. De eerste interieurs van dit type waren verlaten fabrieken als gevolg van de recessie. Na verloop van de tijd begonnen deze ruimtes zich aan te passen aan de leefomstandigheden. Zo ontstonden de eerste interieurs in de industriële stijl, wat tegenwoordig een van de sterkste interieurtrends is.
5 dingen die U moet weten over glazen voordeuren
15-10-2022
Bij de bouw van een huis letten investeerders niet alleen op de functionaliteit en het modieuze design, maar ook op de veiligheid. Het huis is een plaats die een gezin comfort, vrijheid en de gewenste rust biedt. Daarom is het zo belangrijk om gebruik te maken van geavanceerde architecturale en technologische oplossingen die de veiligheid verhogen.
Grote glaspartijen – met wat rekeninghouden tijdens ontwerpfase en voorbeelden van interieurdesign.
12-10-2022
Grote ramen, schuifdeuren naar een terras , hoge ramen in het kasteel... Grote beglazingen zijn al lang populair. Moderne developers besluiten vaak om ze zowel in de gevels van moderne gebouwen als in het interieur ervan aan te brengen. Ook eigenaren van vrijstaande woningen kiezen steeds vaker voor soortgelijke oplossingen. Als U droomt over een zonnig huis vol met glas, moet U de juiste ramen al in de ontwerpfase plannen.
Deuropeningsrichting – wat is belangrijk om te weten?
30-09-2022
Niet iedereen let op de manier waarop deuren opengaan. De juiste scharnieren of de richting waarin de deur opengaat zijn echter zeer belangrijk. Als U niet van tevoren over deze kwesties nadenkt, worden de oplossingen die U kiest misschien niet te comfortabel. Wat is belangrijk om te weten? Wat zegt het bouwrecht?