Badkamers worden meestal binnen het gebouw geplaatst en hebben geen toegang met de buitenmuur. Meestal is het ontbreken van een raam in de badkamer een bewuste keuze van investeerders en architecten, maar is het een goede keuze? Wat zijn de voor- en nadelen van ramen in de badkamer en... met wat ze afdekken? Wij beantwoorden deze vragen hieronder.

Een raam in de badkamer – wat zijn de voordelen?

De beslissing om een badkamer met raam te hebben moet snel worden genomen, al in de ontwerpfase. Een architect die te horen krijgt dat er een raam in de badkamer moet komen, kan de hele indeling van het huis anders inrichten – zodat de badkamer toegang heeft tot een buitenmuur. Zonder dit is het onmogelijk om daar een raam te plaatsen.

Een raam in de badkamer zorgt vooral voor een betere ventilatie van deze ruimte. Het risico voor problemen met vocht is groot, daarom is luchtcirculatie hier bijzonder belangrijk. Hiermee kan het interieur worden beschermd tegen schimmels – die niet alleen problemen kunnen veroorzaken op het gebouw of de esthetiek ervan, maar ook de gezondheid van de bewoners kunnen beinvloeden.

De temperatuur in een badkamer met een raam kan beter worden geregeld. Dit wordt beinvloed door de mogelijkheid om het raam te openen, maar ook door het feit dat de zonnestralen het binnenkant extra kunnen verwarmen. Dit kan de verwarmingskosten aanzienlijk verlagen.
Ook het feit dat het badkamerraam een bron van daglicht is, speelt een rol. Natuurlijke verlichting heeft een betere invloed op de gezondheid, het dagelijks comfort en het welzijn, maar vooral: het vermindert het elektriciteitsverbruik.

Het badkamerraam kan ook een extra decoratief element zijn. Potplanten of andere decoraties kunnen op de vensterbank worden geplaatst. Het is ook een goed idee om een gordijn in het raam te hangen. In moderne huizen zijn badkamers vaak een symbool van luxe – er worden vaak grote badkamers ontworpen. Hun karakter wordt perfect benadrukt door grote panoramische beglazing. Dit is echter waar het volgende deel van dit artikel over gaat.

Łazienka z widokiem na palmy

Nadelen van een raam in de badkamer te hebben

Velen zullen zien de noodzaak om vaker schoon te maken, de ophoping van vocht op het glas of de beperkingen van een klein badkamerinterieur als grootste nadeel van badkamerramen. Maar vooral invloed op privacy is een nadeel. Bij het plannen van een badkamerraam moet dus rekening worden gehouden met bijvoorbeeld de bestemmingsplan. Als de bouwgrond bijvoorbeeld grenst aan een bos of andere “woestenij”, is het goed idee het badkamerraam in die richting te plaatsen. Een straat of een stuk grond dat al door iemand bezet is, is zeker geen goede keuze.

Waarmee afdek je een badkamerraam?

Een voordeel in dit geval is… de zon! Overdag, buiten, zijn de lichtstralen zeer intens, waardoor de zwakkere stralen van binnenuit worden geblokkeerd en het binnenkant op natuurlijke wijze wordt beschermd tegen nieuwsgierige. De situatie verandert na zonsondergang, wanneer de lichten van de binnenlampen intenser zijn – daarom kunt U na zonsondergang zien wat er zich in het huis bevindt. Dankzij dit natuurverschijnsel kan men ervan uitgaan dat overdag onze privacy door de zon wordt bewaakt – maar hoe zit het ’s avonds? Er zijn volgende mogelijkheiden :

• montage van rolgordijnen, gordijnen,etc,

• een zonwerende folie die het raam in een Venetiaanse spiegel zal veranderen, dus een beperkte inzicht naar binnen,

• hoge planten of naaldstruiken voor het raam planten – deze geven schaduw aan de badkamer en zorgen het hele jaar door voor een aangenaam uitzicht,

• satijnglas of sierglas in het raam, deze zorgen ervoor dat het interieur van buitenaf onzichtbaar blijft, terwijl er toch voldoende licht is.

Welk raam voor de badkamer?

Het besluit om een raam in de badkamer te installeren is genomen – nu is het tijd om er een raam te kiezen. De vorm en grootte hangen af van de grote van de badkamer en het effect dat de investeerder wil bereiken. Of het raam nu groot of klein is, er moet echter aandacht worden besteed aan de parameters van het raam. Het belangrijkste zal zeker zijn energie-efficiëntie en isolatie. De badkamer moet warm genoeg zijn om er daar comfortabel te vullen. Een perfect voorstel in dit geval zijn de ramen van de bedrijf Kapica, Schüco LivIng. Hun dichtheid wordt beinvloed door een zevenkamerprofielsysteem, de mogelijkheid om beglazingspakketten met een dikte tot 52 mm te plaatsen en de EPDM-afdichtingen. Ook geluidsisolatie is belangrijk in een moderne badruimte, zodat U zich gemakkelijker kunt ontspannen.

Een zeer belangrijke innovatie bij onze ramen is de zelfventilatie – het Schüco VentoAir+ systeem zorgt ook bij gesloten ramen voor de luchtuitwisseling. Dit is vooral belangrijk in de badkamer, omdat het de vochtigheid aanzienlijk zal verminderen.

Samenvatting

Het instalatie van een raam in de badkamer is een zeer goed idee, vooral vanwege de mogelijkheid om het interieur te ventileren en elektriciteit te besparen. Ze geven ook karakter aan de badkamer – het raam is een duidelijk designelement. Velen vrezen echter voor minder privacy – dit probleem kan worden opgelost met rolgordijnen of moderne beglazing. Het is daarom belangrijk om uw nieuwe woning zo te ontwerpen dat er een raam in de badkamer kan worden geplaatst, want dat biedt een aantal voordelen.

Contact opnemen
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Tips

Voor- en nadelen van een raam hebben in de badkamer

ADVIES OP ONZE BLOG
PVC ramen. Het belangrijkste nadelen en voordelen en de keuzeopties
23-05-2024
PVC-schrijnwerk is ongetwijfeld een van de populairste op de markt. Als je naar de stedelijke of landelijke bouw kijkt, zal het je meteen opvallen dat kunststof ramen de overhand hebben in de meeste gebouwen, flatgebouwen of appartementswoningen. Aluminium ramen worden daarentegen het vaakst gebruikt in openbare gebouwen zoals kantoorgebouwen, winkelcentra of overheidskantoren. Waarom zijn inwoners van grote metropolen en kleine provincies zo dol op PVC-ramen? In ons artikel presenteren we de voor- en nadelen van deze oplossing.
Voor- en nadelen van grote ramen
15-05-2024
Grote ramen zijn al tijdje populair. Ze worden het vaakst gekozen door investeerders die nieuwe huizen bouwen, maar ze zijn ook te vinden in moderne ontwikkelingsprojecten in grote steden. Het zijn populaire oplossingen met belangrijke voordelen, maar ook niet zonder nadelen. Zijn ze geschikt voor elk huis? Met welke parameters kun je de ramen aanpassen aan je behoeften? Dat wordt hieronder besproken.
Wat moet je weten bij een keuze voor een voordeur voor je huis?
15-05-2024
Het materiaal en kleur van de voordeur zijn belangrijk wegens esthetische redenen. Maar ook de technische aspecten zijn belangrijk: geluids- en warmte-isolatie en geschikte inbraakbeveiligingstechnologie. Welke deur beschermt je huis niet alleen tegen de kou, maar ook tegen ongenode gasten? Dat beschrijven we in ons artikel.
Hoe kies je raamkleur en raamtype voor beplaalde stijl
14-05-2024
Ramen kiezen voor een interieur met een specifieke stijl is  schijnbaar niet ingewikkeld. Moderne productiemethoden maken veel mogelijk, of het nu gaat om kleuren, maten, vormen of materialen van de ramen. Om ze af te stemmen op een geschikte stijl, is het voldoende om de vereisten ervan te achterhalen. Daarom hebben we de volgende korte gids samengesteld. We hebben vier van de populairste interieurstijlen van de afgelopen jaren beschreven. Elke investeerder zal hier zeker inspiratie vinden voor zijn werk.
Schüco UnlimitedFinish: SELECTED by Schüco
29-11-2023
De nieuwe speciale editie "SELECTED by Schüco" bestaat uit exclusieve selectie van actuele trendfolies in metallic tinten, houtimitaties en de nieuwe uniforme kleur Ombergrijs. Alleen verkrijgbaar bij het betrouwbare Schüco Living systeem.
Schüco bijprofielen : Nieuwe verbredingsprofielen
18-06-2023
Voor bouwdiepte 82mm is een verbeterde versie van de 82/120 beschikbaar. Er zijn ook wijzigingen in de bouwdiepte 70mm.
Industriële ramen – keuze en ontwerpinspiratie
19-10-2022
De loftstijl, ook wel industrieel genoemd, is ontstaan in de Verenigde Staten in de jaren 50. De eerste interieurs van dit type waren verlaten fabrieken als gevolg van de recessie. Na verloop van de tijd begonnen deze ruimtes zich aan te passen aan de leefomstandigheden. Zo ontstonden de eerste interieurs in de industriële stijl, wat tegenwoordig een van de sterkste interieurtrends is.
5 dingen die U moet weten over glazen voordeuren
15-10-2022
Bij de bouw van een huis letten investeerders niet alleen op de functionaliteit en het modieuze design, maar ook op de veiligheid. Het huis is een plaats die een gezin comfort, vrijheid en de gewenste rust biedt. Daarom is het zo belangrijk om gebruik te maken van geavanceerde architecturale en technologische oplossingen die de veiligheid verhogen.
Grote glaspartijen – met wat rekeninghouden tijdens ontwerpfase en voorbeelden van interieurdesign.
12-10-2022
Grote ramen, schuifdeuren naar een terras , hoge ramen in het kasteel... Grote beglazingen zijn al lang populair. Moderne developers besluiten vaak om ze zowel in de gevels van moderne gebouwen als in het interieur ervan aan te brengen. Ook eigenaren van vrijstaande woningen kiezen steeds vaker voor soortgelijke oplossingen. Als U droomt over een zonnig huis vol met glas, moet U de juiste ramen al in de ontwerpfase plannen.
Deuropeningsrichting – wat is belangrijk om te weten?
30-09-2022
Niet iedereen let op de manier waarop deuren opengaan. De juiste scharnieren of de richting waarin de deur opengaat zijn echter zeer belangrijk. Als U niet van tevoren over deze kwesties nadenkt, worden de oplossingen die U kiest misschien niet te comfortabel. Wat is belangrijk om te weten? Wat zegt het bouwrecht?