Aluminium ramen werden voor het eerst gebruikt in trams om licht te geven en het binnenkant te beschermen tegen zware weersomstandigheden. Dit was in 1912. Het werd al snel duidelijk dat dit type schrijnwerk meer voordelen had dan houten ramen. Tegenwoordig zijn PVC-ramen echter het meest gebruikt - vooral in woongebouwen. Toch kiezen veel mensen en bedrijven tegenwoordig steeds vaker voor aluminium ramen. In welke situaties worden aluminium ramen gebruikt en wat zijn hun voor- en nadelen?

Toepassing van aluminium ramen

Aluminium ramen worden meestal geinstaleerd in openbare gebouwen, zoals winkelcentra, vooral hoge gebouwen, hotels, medische faciliteiten of fabrieken. De laatste jaren is er echter een groeiende trend op de markt voor het gebruik van aluminium ramen in woongebouwen. Het gaat hierbij vooral om designer vrijstaande huizen, maar ook om moderne rijtjeshuizen aan de rand van grote steden.

Aluminium ramek – voordelen

Het antwoord op de vraag “Waarom worden aluminium ramen voornamelijk gebruikt in openbare gebouwen en woningen?” ligt in een van hun belangrijkste voordelen – de mogelijkheid om constructies met zeer grote beglazing te maken. Winkelcentra, medische klinieken of kantoorgebouwen zijn gebouwen waar een grote hoeveelheid zonlicht zeer wenselijk is. Een ander voordeel is de mogelijkheid om de verwarmingskosten te optimaliseren. Dankzij het gebruik van grote beglazingen – vooral die aan de zuidkant – verwarmen de zonnestralen de lucht in de binnenkant. Dit voordeel is vooral merkbaar vlak voor het stookseizoen, wanneer de herfsttemperaturen verrassend onstabiel zijn en de centrale verwarming nog uitgeschakeld blijft.

Bewoners van vrijstaande huizen met grote aluminium ramen kunnen een lagere elektriciteitsrekening krijgen. Dankzij de grote beglazing is het niet nodig de ruimte overdag  te verlichten, want de zonnestralen zijn vaak voldoende. Bovendien, als het ontwerp van het huis de installatie van ramen met ongewone vormen – zoals ronde raam, schuine raam, gebogen raam – omvat, zijn aluminium ramen de beste keuze, aangezien zij worden gekenmerkt door hun uitzonderlijke plasticiteit. Andere universele voordelen van aluminium ramen zijn:

 • Duurzaamheid – aluminium is een duurzaam materiaal dat bestand is tegen weeromstandigheden.
 • Vochtbestendigheid – er verschijnen geen schimmels of zwammen op het materiaal.
 • Lichtgewicht – aluminium is licht en toch stabiel, waardoor grote constructies mogelijk zijn.
 • Breed scala aan kleuren – aluminium ramen zijn verkrijgbaar in vele kleuren, waardoor ze op verschillende gevelstijlen kunnen worden toegepast. Interessant is dat het bedrijf Kapica aluminium ramen van Schüco en Aluprof aanbiedt, waarbij de mogelijkheid bestaat om tweekleurige constructies te maken – de profielen kunnen aan de buiten- en binnenkant verschillende kleuren hebben.
 • Brandwerend aluminium schrijnwerk is mogelijk – in geval van brand, waarvoor openbare gebouwen bijzonder kwetsbaar zijn, zullen brandwerend aluminium ramen niet in vlammen opgaan.
 • Design – aluminium ramen hebben een tijdloos design.

Bij het kiezen van aluminium ramen voor een particulier of openbaar gebouw kan men kiezen uit vele soorten van dit type schrijnwerk. Beschikbaar zijn onder andere:

 •     draairamen
 •     kiepramen
 •     kiepschuiframen
 •     draaikiepramen
 •     vaste ramen
 •     tuimelramen
 •     balkon set (met raam en deur)

Aluminium ramen – nadelen

Aluminium ramen hebben ook hun nadelen en elke koper moet zich daarvan bewust zijn. Als men voor de keuze staat – aluminium of houten ramen – zijn de aluminium modellen duidelijk duurder. Een van de grootste nadelen van dit type schrijnwerk is echter de hoge prijs van de producten ten opzichte van PVC-ramen. Meer info in artikel Aluminium of kunststof ramen – welke kiezen?

Een ander nadeel van aluminium ramen is dat ze niet kunnen worden gerenoveerd. Als het profiel is ingedeukt of bekrast, moet de hele constructie vervangen worden. In het geval van houten ramen kan dergelijke schade worden hersteld. Bovendien is het raadzaam ramen te kiezen van een bewezen, betrouwbare en gerenommeerde fabrikant.

Als aluminium tijdens de productie in contact komt met andere metalen, bijvoorbeeld: koper of messing, kan het zijn weerstand tegen corrosie verliezen. Het bedrijf Kapica zet zijn traditie voort die teruggaat tot 1928 en levert raam- en deurschrijnwerk van de hoogste kwaliteit. Ze begonen met de productie van aluminium ramen in 2003 – en vandaag geniet het bedrijf van vele jaren ervaring en erkenning in de branche.

Duże przeszklenia z aluminium

Welke aluminium ramen kiezen?

Bij het kiezen van aluminium ramen voor uw woning, kantoorgebouw, openbaar gebouw of winkelcentrum moet U ook letten op verschillende parameters. Een van de basiscoëfficiënten is de warmteoverdrachtscoëfficiënt – Ug. Alles hangt af van de verwachtingen en behoeften van de investeerder. Echter hoe lager deze parameter is, hoe lager de warmteverliezen zijn, wat belangrijk is in het geval van energie-efficiënte gebouwen. Wanneer U kiest voor aluminium ramen van Kapica, kunt U kiezen voor de glas pakket met een warmteoverdrachtscoëfficiënt van slechts 0,5 W/m2K.

Een ander kwestie is de breedte van het kozijn. In onze systemen kan dit beginnen bij 50 mm gezien van het buitenkant. Dit betekent dat er geen kostbare ruimte verloren gaat, die kan worden benut met beglazing om nog meer licht in de kamer te laten brengen. Bovendien is het belangrijk te weten dat Schüco systeemramen kunnen worden gecombineerd met intelligente gebouwautomatiseringstechnologie. Dit is een uiterst nuttige en handige oplossing, waarmee u het ruimteklimaat kunt beïnvloeden door middel van zelfventilatie en de aansturing van zonweringssystemen.

Bovendien, vooral in bedrijfsgebouwen en openbare gebouwen, is het belangrijk om de openingssensor te kunnen integreren in het centrale verwarmingssysteem van het gebouw. Wanneer een raam wordt geopend, kan de verwarming automatisch worden uitgeschakeld, waardoor de rekeningen in het winterseizoen worden geoptimaliseerd.

Samenvatting

Aluminium ramen hebben veel voordelen, maar ook nadelen. Ze zijn ongetwijfeld een  standaard in openbare gebouwen en kantoorgebouwen. Vanwege de mogelijkheid om grote beglazingen te maken, de uitstekende technische parameters van de ramen en het bovengemiddelde design van de producten en de vrijheid van indeling, besluiten velen echter om dit type schrijnwerk ook in gezinswoningen toe te passen.

Contact opnemen
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Tips

Aluminium ramen – voordelen, nadelen en toepassingen

ADVIES OP ONZE BLOG
PVC ramen. Het belangrijkste nadelen en voordelen en de keuzeopties
23-05-2024
PVC-schrijnwerk is ongetwijfeld een van de populairste op de markt. Als je naar de stedelijke of landelijke bouw kijkt, zal het je meteen opvallen dat kunststof ramen de overhand hebben in de meeste gebouwen, flatgebouwen of appartementswoningen. Aluminium ramen worden daarentegen het vaakst gebruikt in openbare gebouwen zoals kantoorgebouwen, winkelcentra of overheidskantoren. Waarom zijn inwoners van grote metropolen en kleine provincies zo dol op PVC-ramen? In ons artikel presenteren we de voor- en nadelen van deze oplossing.
Voor- en nadelen van grote ramen
15-05-2024
Grote ramen zijn al tijdje populair. Ze worden het vaakst gekozen door investeerders die nieuwe huizen bouwen, maar ze zijn ook te vinden in moderne ontwikkelingsprojecten in grote steden. Het zijn populaire oplossingen met belangrijke voordelen, maar ook niet zonder nadelen. Zijn ze geschikt voor elk huis? Met welke parameters kun je de ramen aanpassen aan je behoeften? Dat wordt hieronder besproken.
Wat moet je weten bij een keuze voor een voordeur voor je huis?
15-05-2024
Het materiaal en kleur van de voordeur zijn belangrijk wegens esthetische redenen. Maar ook de technische aspecten zijn belangrijk: geluids- en warmte-isolatie en geschikte inbraakbeveiligingstechnologie. Welke deur beschermt je huis niet alleen tegen de kou, maar ook tegen ongenode gasten? Dat beschrijven we in ons artikel.
Hoe kies je raamkleur en raamtype voor beplaalde stijl
14-05-2024
Ramen kiezen voor een interieur met een specifieke stijl is  schijnbaar niet ingewikkeld. Moderne productiemethoden maken veel mogelijk, of het nu gaat om kleuren, maten, vormen of materialen van de ramen. Om ze af te stemmen op een geschikte stijl, is het voldoende om de vereisten ervan te achterhalen. Daarom hebben we de volgende korte gids samengesteld. We hebben vier van de populairste interieurstijlen van de afgelopen jaren beschreven. Elke investeerder zal hier zeker inspiratie vinden voor zijn werk.
Schüco UnlimitedFinish: SELECTED by Schüco
29-11-2023
De nieuwe speciale editie "SELECTED by Schüco" bestaat uit exclusieve selectie van actuele trendfolies in metallic tinten, houtimitaties en de nieuwe uniforme kleur Ombergrijs. Alleen verkrijgbaar bij het betrouwbare Schüco Living systeem.
Schüco bijprofielen : Nieuwe verbredingsprofielen
18-06-2023
Voor bouwdiepte 82mm is een verbeterde versie van de 82/120 beschikbaar. Er zijn ook wijzigingen in de bouwdiepte 70mm.
Industriële ramen – keuze en ontwerpinspiratie
19-10-2022
De loftstijl, ook wel industrieel genoemd, is ontstaan in de Verenigde Staten in de jaren 50. De eerste interieurs van dit type waren verlaten fabrieken als gevolg van de recessie. Na verloop van de tijd begonnen deze ruimtes zich aan te passen aan de leefomstandigheden. Zo ontstonden de eerste interieurs in de industriële stijl, wat tegenwoordig een van de sterkste interieurtrends is.
5 dingen die U moet weten over glazen voordeuren
15-10-2022
Bij de bouw van een huis letten investeerders niet alleen op de functionaliteit en het modieuze design, maar ook op de veiligheid. Het huis is een plaats die een gezin comfort, vrijheid en de gewenste rust biedt. Daarom is het zo belangrijk om gebruik te maken van geavanceerde architecturale en technologische oplossingen die de veiligheid verhogen.
Grote glaspartijen – met wat rekeninghouden tijdens ontwerpfase en voorbeelden van interieurdesign.
12-10-2022
Grote ramen, schuifdeuren naar een terras , hoge ramen in het kasteel... Grote beglazingen zijn al lang populair. Moderne developers besluiten vaak om ze zowel in de gevels van moderne gebouwen als in het interieur ervan aan te brengen. Ook eigenaren van vrijstaande woningen kiezen steeds vaker voor soortgelijke oplossingen. Als U droomt over een zonnig huis vol met glas, moet U de juiste ramen al in de ontwerpfase plannen.
Deuropeningsrichting – wat is belangrijk om te weten?
30-09-2022
Niet iedereen let op de manier waarop deuren opengaan. De juiste scharnieren of de richting waarin de deur opengaat zijn echter zeer belangrijk. Als U niet van tevoren over deze kwesties nadenkt, worden de oplossingen die U kiest misschien niet te comfortabel. Wat is belangrijk om te weten? Wat zegt het bouwrecht?