Moderne ramen en een goed geïsoleerd gebouw zijn een combinatie die kostbaar warmteverlies tij-dens het stookseizoen voorkomt. Een dergelijke combinatie heeft echter ook een nadeel - zij beperkt dat er frisse lucht de woning in kan stromen. Een verblijf in een te strak geïsoleerd gebouw is niet al-leen oncomfortabel, maar ook ongezond. Vandaar de groeiende populariteit van raamventilatieroos-ter.

Wat is een raamventilatierooster?

Raamventilatieroosters zijn langwerpige apparaten die aan het raamkozijn worden geïnstalleerd – meestal aan de bovenkant van het raam (waarom daar, leggen we hieronder uit). Ze worden meestal geplaatst op ramen in kamers en keukens. Ze dienen als ventilatieopeningen die frisse lucht binnenbrengen en goed laten circuleren. Wat betekent dit in de praktijk?

Dankzij raamventilatieroosters is een constante, vrije zuurstofstroom in het gebouw gewaarborgd. Maak je geen zorgen. Er is geen sprake van overmatige binnenkoeling. Ventilatieroosters zorgen voor de circulatie zonder de ramen te openen, wat er belangrijk is tijdens het stookseizoen. De frisse lucht stroomt continu, veilig en volledig gecontroleerd de ruimte binnen. Een juiste installatie van raamventilatieroosters voorkomt problemen met onvoldoende ventilatie in het gebouw.

Wanneer is het behoefde om raamventilatierooster te instaleren ?

Raamventilatieroosters worden niet alleen toegepast om voor de conditie van het gebouw te verzorgen. Het is ook belangrijk voor je eigen gezondheid. In welke situaties en op welke plaatsen zijn ze nodig?
Als de lucht in een gebouw te vochtig is, kunnen raamventilatieroosters de lucht effectief afdrogen.
Als de ramen vaak beslaan zijn en er lelijke en giftige schimmel op de muur verschijnt, raamventilatieroosters kan een oplossing te zijn. Maar ze zijn misschien niet genoeg om er helemaal vanaf te komen. Kijk ook naar andere advisen hoe condens op ramen voorkomen.

Als bewoners last hebben van gezondheidsproblemen, hoofdpijn of vermoeidheid door een gebrek aan frisse lucht, zullen raamventilatieroosters hun welzijn zeker verbeteren. Dagelijke woning ventilatie blijft een moet.

In keukens en andere ruimten met gastoestellen zullen raamventilatieroosters de veiligheid van bewoners en werknemers vergroten.

In alle ruimten met een constante luchtcirculatie vereisen, zijn raamventilatieroosters ideaal om ervoor te zorgen dat de bewoners zich comfortabel voelen.

Soorten van raamventilatieroosters

Er zijn drie soorten raamventilatieroosters op de markt: druk-, hygro-regulerende en handmatig bediende.

Drukregulerende raamventilatierooster met zelfregelende toevoeropening werkt op basis van drukverschil binnen en buiten van de woning. Wanneer de maximale waarde van de toevoeropening bereikt wordt, openen de vleugels waardoor de luchtstroom beperkt wordt. Deze situatie ontstaat bijvoorbeeld bij sterke wind.

Hydro-regulerende raamventilatierooster met geïnstalleerde bedieningssensor van polyamidetape werkt op basis van het waterdampgehalte in de ruimte. Als het waterdampgehalte te hoog is, gaat de ventilatierooster open, en als de omstandigheden naar optimale terugkeren – het sluit. Polyamidetape verandert zijn lengte onder invloed van vochtigheid, dus open of het sluit.

Bij handmatig bediende raamventilatierooster is de gebruiker in staat de luchtstroom te regelen.Dit betekent dat U zelf bepaalt in hoeverre u de toevoeropening opent. Tijdens de stookseizoen de raamventilatieroosters altijd open moeten staan, omdat de lucht in huis dan zeer droog is.

Hoe de raamventilatieroosters geinstaleerd zouden worden ?

De installatie van raamventilatieroosters is een van de meest doeltreffende manieren om frisse lucht in huis te brengen zonder de ramen te hoeven openen. Mits je het door een professional instalateur laat doen!

Raamventilatieroosters mogen nooit zelf worden geïnstalleerd. Hierdoor kan de garantie vervallen. Bovendien een correcte installatie vereist het gebruik van gespecialiseerde gereedschapen. Instatateurs monteren de raamventilatieroosters in het vleugelprofiel of in het kozijn. Waarom gebeurt dit altijd bovenaan van het venster? Warme lucht verzamelt zich aan het plafond. Door de raamventilatieroosters hoog te plaatsen, mengen frisse vlagen zich direct met de warme lucht. Grote temperatuurdalingen kunnen zo worden vermeden

Raamventilatieroosters – Koud in het ruimte?!

Niet mogelijk. Professionele raamventilatieroosters van gerenommeerde fabrikanten stromen ongemerkt frisse lucht aan, zonder merkbaar effect op de kamertemperatuur. Zij functie is om te zorgen voor een goede circulatie, zonder de ruimte af te koelen.

Als u overweegt raamventilatieroosters te kopen, vertrouw dan op een ervaren bedrijf en laat ze installeren door professionals. Dit garandeert dat het raamventilatierooster aan de kwaliteitsnormen voldoet en dat u over eventuele problemen niet gaan klagen.

Contact opnemen
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Tips

Raamventilatieroosters – soorten, selectie en installatie

ADVIES OP ONZE BLOG
PVC ramen. Het belangrijkste nadelen en voordelen en de keuzeopties
23-05-2024
PVC-schrijnwerk is ongetwijfeld een van de populairste op de markt. Als je naar de stedelijke of landelijke bouw kijkt, zal het je meteen opvallen dat kunststof ramen de overhand hebben in de meeste gebouwen, flatgebouwen of appartementswoningen. Aluminium ramen worden daarentegen het vaakst gebruikt in openbare gebouwen zoals kantoorgebouwen, winkelcentra of overheidskantoren. Waarom zijn inwoners van grote metropolen en kleine provincies zo dol op PVC-ramen? In ons artikel presenteren we de voor- en nadelen van deze oplossing.
Voor- en nadelen van grote ramen
15-05-2024
Grote ramen zijn al tijdje populair. Ze worden het vaakst gekozen door investeerders die nieuwe huizen bouwen, maar ze zijn ook te vinden in moderne ontwikkelingsprojecten in grote steden. Het zijn populaire oplossingen met belangrijke voordelen, maar ook niet zonder nadelen. Zijn ze geschikt voor elk huis? Met welke parameters kun je de ramen aanpassen aan je behoeften? Dat wordt hieronder besproken.
Wat moet je weten bij een keuze voor een voordeur voor je huis?
15-05-2024
Het materiaal en kleur van de voordeur zijn belangrijk wegens esthetische redenen. Maar ook de technische aspecten zijn belangrijk: geluids- en warmte-isolatie en geschikte inbraakbeveiligingstechnologie. Welke deur beschermt je huis niet alleen tegen de kou, maar ook tegen ongenode gasten? Dat beschrijven we in ons artikel.
Hoe kies je raamkleur en raamtype voor beplaalde stijl
14-05-2024
Ramen kiezen voor een interieur met een specifieke stijl is  schijnbaar niet ingewikkeld. Moderne productiemethoden maken veel mogelijk, of het nu gaat om kleuren, maten, vormen of materialen van de ramen. Om ze af te stemmen op een geschikte stijl, is het voldoende om de vereisten ervan te achterhalen. Daarom hebben we de volgende korte gids samengesteld. We hebben vier van de populairste interieurstijlen van de afgelopen jaren beschreven. Elke investeerder zal hier zeker inspiratie vinden voor zijn werk.
Schüco UnlimitedFinish: SELECTED by Schüco
29-11-2023
De nieuwe speciale editie "SELECTED by Schüco" bestaat uit exclusieve selectie van actuele trendfolies in metallic tinten, houtimitaties en de nieuwe uniforme kleur Ombergrijs. Alleen verkrijgbaar bij het betrouwbare Schüco Living systeem.
Schüco bijprofielen : Nieuwe verbredingsprofielen
18-06-2023
Voor bouwdiepte 82mm is een verbeterde versie van de 82/120 beschikbaar. Er zijn ook wijzigingen in de bouwdiepte 70mm.
Industriële ramen – keuze en ontwerpinspiratie
19-10-2022
De loftstijl, ook wel industrieel genoemd, is ontstaan in de Verenigde Staten in de jaren 50. De eerste interieurs van dit type waren verlaten fabrieken als gevolg van de recessie. Na verloop van de tijd begonnen deze ruimtes zich aan te passen aan de leefomstandigheden. Zo ontstonden de eerste interieurs in de industriële stijl, wat tegenwoordig een van de sterkste interieurtrends is.
5 dingen die U moet weten over glazen voordeuren
15-10-2022
Bij de bouw van een huis letten investeerders niet alleen op de functionaliteit en het modieuze design, maar ook op de veiligheid. Het huis is een plaats die een gezin comfort, vrijheid en de gewenste rust biedt. Daarom is het zo belangrijk om gebruik te maken van geavanceerde architecturale en technologische oplossingen die de veiligheid verhogen.
Grote glaspartijen – met wat rekeninghouden tijdens ontwerpfase en voorbeelden van interieurdesign.
12-10-2022
Grote ramen, schuifdeuren naar een terras , hoge ramen in het kasteel... Grote beglazingen zijn al lang populair. Moderne developers besluiten vaak om ze zowel in de gevels van moderne gebouwen als in het interieur ervan aan te brengen. Ook eigenaren van vrijstaande woningen kiezen steeds vaker voor soortgelijke oplossingen. Als U droomt over een zonnig huis vol met glas, moet U de juiste ramen al in de ontwerpfase plannen.
Deuropeningsrichting – wat is belangrijk om te weten?
30-09-2022
Niet iedereen let op de manier waarop deuren opengaan. De juiste scharnieren of de richting waarin de deur opengaat zijn echter zeer belangrijk. Als U niet van tevoren over deze kwesties nadenkt, worden de oplossingen die U kiest misschien niet te comfortabel. Wat is belangrijk om te weten? Wat zegt het bouwrecht?