Deurbeslag bestaat uit van allemaal kleine elementen aangebracht op de deurvleugel. Zonder hen zou de juiste werking van de deur niet mogelijk zijn. Tot deurbeslag behoort onder andere: scharnieren, sloten, handgrepen of een deurketting. Deze accessoires hebben verschillende functies, zijn gemaakt van verschillende materialen en hebben verschillende opbouw en werkingsmechanismen. Vanwege het comfort van het gebruik van de deur en de veiligheid is het belangrijk om te weten wat goed deurbeslag moet hebben – zowel binnen als op de buitenkant

Hoe beslag te kiezen voor binnen- en buitendeuren – soorten

Er zijn verschillende soorten deurbeslag op de markt. Ze zijn voornamelijk verdeeld op beslag voor buiten- en binnendeuren. Ze kunnen ook verdeeld worden op basis van de materiaal waaruit de deur is gemaakt:

 • deurbeslag voor PVC deuren
 • deurbeslag voor aluminium deuren
 • deurbeslag voor houten deuren
 • deurbeslag voor metallen deuren
 • deurbeslag voor stalen deuren
 • deurbeslag voor glazen deuren

Soorten deurbeslag zijn ook verdeeld op basis van hun functionaliteit. Dan worden de volgende onderscheiden:

 • handgrepen
 • sluit- en beveiligingsbeslag
 • scharnieren

Er zijn verschillende modellen op de markt – dus is de keuze van deurbeslag niet eenvoudig. In ons artikel nemen we op de belangrijkste informaties die behulpbaar zullen zijn bij het kiezen van handgrepen, scharnieren of sloten voor binnen- en buitendeuren.

Okucia

Handgrepen kiezen

Handgrepen omvat kruken ,knoppen, komgrepen, deurkloppers  en trekkers. Bij de keuze van deze artikelen is het belangrijk te controleren of ze goed in de hand liggen, zodat de deur soepel kan worden geopend. Kruken, knoppen en trekkers moeten worden gekozen op basis van het gewicht en het type deur. Voor buiten- en binnendeuren moet volledig verschillend beslag worden gebruikt. In het eerste geval moet het product gekenmerkt worden door bestendigheid tegen lage temperaturen en corrosie. Daarom gebruiken wij in PVC deuren van Kapica de hoogste kwaliteit aluminium deurkrukken van Schüco en van geanodiseerd en gekleurd aluminium of roestvrij staal van het merk Greenteq. Modellen op langschild zijn verkrijgbaar.

De modellen zijn verkrijgbaar in 7 kleurvarianten: Schüco wit, Schüco zwart, F9 Greenteq wit, F9 Greenteq bruin, EV1, F4, F9 en roestvrij staal. Daardoor zijn ze eenvoudig aan te passen aan verschillende deurstijlen. Een populair alternatief voor het klassieke handgreep is het deurtrekker. Voor onze pvc- en aluminiumdeuren gebruiken wij deurtrekkers van hoogwaardig roestvrij staal – kwaliteit AISI 304 en AISI 316. Deze materialen maken de producten bestand tegen weeromstandigheden, raak en krassen. Wij bieden verschillende vormen van deurtrekkers.

Keuze van sluit- en veiligheidsbeslag voor deuren

Sluit- en veiligheidsbeslag zijn alle elementen waarmee een deur kan worden afgesloten, zoals grendels, sloten of espagnoletten. Hiermee kunt U zich zowel binnen als buiten het huis veilig voelen – met hoogwaardige systemen hoeft U zich geen zorgen te maken over inbrekers. Espagnoletten vormen het hart van een veilige deur en daarom moet U er bij de keuze van het deurschrijnwerk bijzondere aandacht aan besteden. In de PVC deuren van Kapica gebruiken wij meerpuntssluitingen FUHR espagnoletten.

Dit type beslag is voorzien van stevige sluitmechanismen en een perfect op elkaar afgestemd en duurzaam systeem dat bestaat uit hoge kwaliteit componenten. FUHR espagnoletten worden gekenmerkt door een hoge inbraakbeveiligingsklasse en een eenvoudig bediening. Ze zorgen voor een volledig dichte afsluiting en een uitstekende thermische isolatie.

Gebruikte in ons schrijnwerk beslag kan ook geïntegreerd worden met een intelligent toegangscontrolesysteem. Het deur kan dan worden geopend en gesloten met behulp van een unieke toegangscode die op het toetsenbord of een speciale sleutelhanger moet worden ingevoerd. Een andere optie voor extra huisbeveiliging is een systeem met een vingerafdruklezer, die ook op het deurtrekker kan worden geïnstalleerd.

Scharnieren kiezen

Scharnieren zijn elementen waarmee het deurvleugel op een bepaald manier kan bewegen. Bij aluminium deuren, verkrijgbaar in het Kapica-aanbod, is de verdeling van de scharnieren als volgt

 • blokscharnieren
 • rollenbandscharnieren
 • verborgen scharnieren

Scharnieren worden gebruikt om onderdelen van schrijnwerk te laten roteren. Zij maken het mogelijk esthetische en functionele constructies te creëren.

Bij het kiezen van oplossingen voor de voordeur is het goed te denken dat deze weerbestendig en bestand tegen mechanische schade moeten zijn. Dit vermindert het risico van mogelijke schade of inbraak door onbevoegden.

Beslag voor schuifsystemen

Schuifdeuren naar een balkon, terras of tuin vereisen heel ander beslag. Dit komt door het specifieke mechanisme van dit type schrijnwerk, aangezien op een rail beweegt en totaal andere constructie. Er zijn HST hef- en schuifdeuren en PSK kantel- en schuifdeuren  op de markt.

Hefschuifdeuren zijn over het algemeen grote constructies, die tot enkele honderden kilo’s wegen. Daarom moeten de technologieën en materialen voor het beslag van schuifsystemen, zoals rails, geleiders, espagnoletten, drempels, handgrepen of sloten, met de grootste aandacht worden gekozen.

Voor kantel- en schuifsystemen gebruiken wij onder andere oplossingen van SIEGENIA – een bekende merk op de beslagmarkt . Deze maken een foutloze en veilige bediening mogelijk van constructies met een draagvermogen tot 300 kg. Voor grotere gewichten worden loopwagens toegevoegd. SIEGENIA-AUBI beslag heeft anti-inbraaknokken in alle vier hoeken. Bovendien zijn PSK-deuren voorzien van een ventilatiemechanisme waarmee de vleugel kan worden gekanteld. Dit zorgt voor een constante toevoer van verse lucht naar binnen.

Samenvatting

Deurbeslag die bevind zich binnen of buiten zijn kleine onderdelen die van het grootste belang zijn voor het juiste en probleemloze functioneren van een deur. Daarom is het zo belangrijk te kiezen voor schrijnwerk van een gerenommeerde fabrikant, met beslag van de beste merken. Het is belangrijk erop te letten of ze van duurzame en geschikte materialen zijn gemaakt. Dit geldt met name voor beslag voor de voordeuren en de schuifdeuren naar balkon,terras of tuin. Deze moeten weerbestendig worden en voorkomen pogingen van inbrekers om ze te ontmantelen. Stevige meerpuntsvergrendelingssystemen en sloten met extra beveiligingstechnologie zorgen dat bewoners zich veilig voelen in hun huis.

Contact opnemen
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Tips

Waar aandacht besteden moeten worden bij het kiezen van juiste deurbeslag?

ADVIES OP ONZE BLOG
Schüco UnlimitedFinish: SELECTED by Schüco
29-11-2023
De nieuwe speciale editie "SELECTED by Schüco" bestaat uit exclusieve selectie van actuele trendfolies in metallic tinten, houtimitaties en de nieuwe uniforme kleur Ombergrijs. Alleen verkrijgbaar bij het betrouwbare Schüco Living systeem.
Schüco bijprofielen : Nieuwe verbredingsprofielen
18-06-2023
Voor bouwdiepte 82mm is een verbeterde versie van de 82/120 beschikbaar. Er zijn ook wijzigingen in de bouwdiepte 70mm.
Industriële ramen – keuze en ontwerpinspiratie
19-10-2022
De loftstijl, ook wel industrieel genoemd, is ontstaan in de Verenigde Staten in de jaren 50. De eerste interieurs van dit type waren verlaten fabrieken als gevolg van de recessie. Na verloop van de tijd begonnen deze ruimtes zich aan te passen aan de leefomstandigheden. Zo ontstonden de eerste interieurs in de industriële stijl, wat tegenwoordig een van de sterkste interieurtrends is.
5 dingen die U moet weten over glazen voordeuren
15-10-2022
Bij de bouw van een huis letten investeerders niet alleen op de functionaliteit en het modieuze design, maar ook op de veiligheid. Het huis is een plaats die een gezin comfort, vrijheid en de gewenste rust biedt. Daarom is het zo belangrijk om gebruik te maken van geavanceerde architecturale en technologische oplossingen die de veiligheid verhogen.
Grote glaspartijen – met wat rekeninghouden tijdens ontwerpfase en voorbeelden van interieurdesign.
12-10-2022
Grote ramen, schuifdeuren naar een terras , hoge ramen in het kasteel... Grote beglazingen zijn al lang populair. Moderne developers besluiten vaak om ze zowel in de gevels van moderne gebouwen als in het interieur ervan aan te brengen. Ook eigenaren van vrijstaande woningen kiezen steeds vaker voor soortgelijke oplossingen. Als U droomt over een zonnig huis vol met glas, moet U de juiste ramen al in de ontwerpfase plannen.
Deuropeningsrichting – wat is belangrijk om te weten?
30-09-2022
Niet iedereen let op de manier waarop deuren opengaan. De juiste scharnieren of de richting waarin de deur opengaat zijn echter zeer belangrijk. Als U niet van tevoren over deze kwesties nadenkt, worden de oplossingen die U kiest misschien niet te comfortabel. Wat is belangrijk om te weten? Wat zegt het bouwrecht?
Wanneer moeten ramen worden vervangen? Praktische tips
28-09-2022
Ramen vervangen is een grote uitdaging. Weetend dat de woning voor een bouwplaats zal veranderen en de prijzen blijven om hoog schieten, is niet motiveerend om hier mee beginen. Er zijn echter omstandigheden waarin geen plaats is voor aarzeling en de voordelen groter zijn dan de kosten. Het vervangen van ramen in gerechtvaardigde gevallen zorgt niet alleen voor de gezondheid, maar ook het huishoudbudget. Waneer zijn er "gerechtvaardigde gevallen"? Hieronder raden wij wanneer uw ramen zal vervangen moeten worden door nieuwe en hoe U zich daarop kunt voorbereiden.
Welke voordeurscharnieren kiezen?
21-07-2022
Bij het bouwen of verbouwen van een huis moeten veel beslissingen worden genomen die van invloed zijn op het wooncomfort. De voordeur biedt veiligheid, privacy en juiste isolatie. Hoewel scharnieren, d.w.z. deurbeslag, is niet altijd de element waaraan aandacht wordt besteed, toch moeten zij met grote zorgvuldigheid en met het oog op de hoogste veiligheidsklassen gekozen worden.
Raamventilatieroosters – soorten, selectie en installatie
09-05-2022
Moderne ramen en een goed geïsoleerd gebouw zijn een combinatie die kostbaar warmteverlies tij-dens het stookseizoen voorkomt. Een dergelijke combinatie heeft echter ook een nadeel - zij beperkt dat er frisse lucht de woning in kan stromen. Een verblijf in een te strak geïsoleerd gebouw is niet al-leen oncomfortabel, maar ook ongezond. Vandaar de groeiende populariteit van raamventilatieroos-ter.
Aluminium ramen – voordelen, nadelen en toepassingen
06-05-2022
Aluminium ramen werden voor het eerst gebruikt in trams om licht te geven en het binnenkant te beschermen tegen zware weersomstandigheden. Dit was in 1912. Het werd al snel duidelijk dat dit type schrijnwerk meer voordelen had dan houten ramen. Tegenwoordig zijn PVC-ramen echter het meest gebruikt - vooral in woongebouwen. Toch kiezen veel mensen en bedrijven tegenwoordig steeds vaker voor aluminium ramen. In welke situaties worden aluminium ramen gebruikt en wat zijn hun voor- en nadelen?