Ramen vervangen is een grote uitdaging. Weetend dat de woning voor een bouwplaats zal veranderen en de prijzen blijven om hoog schieten, is niet motiveerend om hier mee beginen. Er zijn echter omstandigheden waarin geen plaats is voor aarzeling en de voordelen groter zijn dan de kosten. Het vervangen van ramen in gerechtvaardigde gevallen zorgt niet alleen voor de gezondheid, maar ook het huishoudbudget. Waneer zijn er "gerechtvaardigde gevallen"? Hieronder raden wij wanneer uw ramen zal vervangen moeten worden door nieuwe en hoe U zich daarop kunt voorbereiden.

Raamvervanging – waarom?

Ramen vervangen kan veel veranderen. Het beïnvloedt direct het design van het interieur, verhoogt de standaard, verlaagt de stookkosten, verbetert de geluidsisolatie van ruimtes, brengt meer licht in uw leven…

Daarom moet U overwegen uw ramen te vervangen als er iets mis mee is. Beschadigde kozijnen, gaten in de isolatie of versleten afdichtingen veroorzaken grote warmteverliezen, die een directe invloed hebben op uw verwarmingsfactuur. Ze kunnen ook leiden tot lelijke en ongezonde vocht.

Waarover moet je je zorgen maken? Hoe kunt U herkennen wanneer uw ramen moet vervangen door nieuwe?

Wanneer ramen vervangen moeten worden?

Vervanging van ramen is noodzakelijk als U een of meer van de volgende gebreken opmerkt.

Schaden

Mechanische schade aan het kozijn, de vleugel of het raambeslag kan betekenen dat het hele raam moet worden vervangen. Het gaat om grote gebreken die de vervanging van bepaalde onderdelen onmogelijk maken.

Vervorming

Een kromgetrokken kozijn is een teken dat het raam oud is. Soms kan de vervorming echter worden gemerkt bij relatief nieuwe modellen – dan hebben we te maken met een productiefout of onjuiste montage. Een kromgetrokken kozijn leidt helaas bijna altijd tot een lek  en geluidsproblemen.

Gebroken glas

Een simpele barst en het hele raam moet vervangen worden? Helaas is dit heel goed mogelijk. Vaak is een gebroken glas het gevolg van een onjuiste installatie of een productiefout – in dergelijke gevallen is vervanging van de beglazing door een nieuwe een must.

Onvoldoende luchtdichtheid

Luchtlekken verhoogt de facturen en vermindert het verwarmingsefficiëntie. Luchtlekken kan verschillende oorzaken hebben – misschien is het raam beschadigd, passen de bepaalde onderdelen niet goed op elkaar of zijn technische specificaties onjuist.

Geluidsoverlast

Te veel lawaai van buitenaf is een teken dat het raam zijn werk niet goed doet en vervangen moet worden. Het geluidsniveau in de appartamenten is overdag 40 dB en ’s nachts 30 dB.

Na hoeveel jaren moeten de kunststof ramen worden vervangen?

Modern raamschrijnwerk wordt gekenmerkt door een uitstekende duurzaamheid. Daarom kunnen kunststof ramen – mits juist gemonteerd – tot 20 jaar in uitstekende staat dienst te doen. Toch zijn er onvoorziene situaties waarin ramen zelfs na 5 of 10 jaar moeten worden vervangen. Het is belangrijk alert te zijn om eventuele onregelmatigheden bij het werking snel laten oplossen. De beste tijd om ramen te vervangen is in het voorjaar en de zomer, maar in de praktijk doen de bedrijven dit van april tot en met oktober.

Raamvervanging – hoe bereid zich voor?

Allereerst kies ramen van goede kwaliteit – let niet alleen op de esthetische uitzicht, maar ook op de functionele eigenschappen. Controleer de belangrijkste parameters, zoals de warmteoverdrachtscoëfficiënt en de akoestische isolatie. Zorg ervoor dat de installateurs eerst de maten opmeten en of de ramen die U kiest echter in de ruimte passen.

Vlak voor het vervangen van een raam:

  • verwijder alle voorwerpen en decoraties van de vensterbank (kan zijn dat deze gedemonteerd moeten worden)
  • rollgordijnen en alle andere raamdecoraties verwijderen
  • bedek de vloer en de meubilair met afdekfolie om ze te beschermen tegen vuil en krassen.

Wat is de kost om ramen te vervangen en waaruit bestaat de offerte?

Een grote invloed op de totale kosten van het vervangen van een raam is de prijs van de montage ervan, hier per regio en bedrijf zijn er verschillen.

Warme montage is een extra kost, omdat bij montage worden drie lagen afdichting toegepast voor een nog betere isolatie (alleen bij nieuwbouw). Om de montage correct te laten verlopen, moet deze wordt uitgevoerd door een professionals die door de fabrikant wordt aanbevolen.


Contact opnemen
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Tips

Wanneer moeten ramen worden vervangen? Praktische tips

ADVIES OP ONZE BLOG
PVC ramen. Het belangrijkste nadelen en voordelen en de keuzeopties
23-05-2024
PVC-schrijnwerk is ongetwijfeld een van de populairste op de markt. Als je naar de stedelijke of landelijke bouw kijkt, zal het je meteen opvallen dat kunststof ramen de overhand hebben in de meeste gebouwen, flatgebouwen of appartementswoningen. Aluminium ramen worden daarentegen het vaakst gebruikt in openbare gebouwen zoals kantoorgebouwen, winkelcentra of overheidskantoren. Waarom zijn inwoners van grote metropolen en kleine provincies zo dol op PVC-ramen? In ons artikel presenteren we de voor- en nadelen van deze oplossing.
Voor- en nadelen van grote ramen
15-05-2024
Grote ramen zijn al tijdje populair. Ze worden het vaakst gekozen door investeerders die nieuwe huizen bouwen, maar ze zijn ook te vinden in moderne ontwikkelingsprojecten in grote steden. Het zijn populaire oplossingen met belangrijke voordelen, maar ook niet zonder nadelen. Zijn ze geschikt voor elk huis? Met welke parameters kun je de ramen aanpassen aan je behoeften? Dat wordt hieronder besproken.
Wat moet je weten bij een keuze voor een voordeur voor je huis?
15-05-2024
Het materiaal en kleur van de voordeur zijn belangrijk wegens esthetische redenen. Maar ook de technische aspecten zijn belangrijk: geluids- en warmte-isolatie en geschikte inbraakbeveiligingstechnologie. Welke deur beschermt je huis niet alleen tegen de kou, maar ook tegen ongenode gasten? Dat beschrijven we in ons artikel.
Hoe kies je raamkleur en raamtype voor beplaalde stijl
14-05-2024
Ramen kiezen voor een interieur met een specifieke stijl is  schijnbaar niet ingewikkeld. Moderne productiemethoden maken veel mogelijk, of het nu gaat om kleuren, maten, vormen of materialen van de ramen. Om ze af te stemmen op een geschikte stijl, is het voldoende om de vereisten ervan te achterhalen. Daarom hebben we de volgende korte gids samengesteld. We hebben vier van de populairste interieurstijlen van de afgelopen jaren beschreven. Elke investeerder zal hier zeker inspiratie vinden voor zijn werk.
Schüco UnlimitedFinish: SELECTED by Schüco
29-11-2023
De nieuwe speciale editie "SELECTED by Schüco" bestaat uit exclusieve selectie van actuele trendfolies in metallic tinten, houtimitaties en de nieuwe uniforme kleur Ombergrijs. Alleen verkrijgbaar bij het betrouwbare Schüco Living systeem.
Schüco bijprofielen : Nieuwe verbredingsprofielen
18-06-2023
Voor bouwdiepte 82mm is een verbeterde versie van de 82/120 beschikbaar. Er zijn ook wijzigingen in de bouwdiepte 70mm.
Industriële ramen – keuze en ontwerpinspiratie
19-10-2022
De loftstijl, ook wel industrieel genoemd, is ontstaan in de Verenigde Staten in de jaren 50. De eerste interieurs van dit type waren verlaten fabrieken als gevolg van de recessie. Na verloop van de tijd begonnen deze ruimtes zich aan te passen aan de leefomstandigheden. Zo ontstonden de eerste interieurs in de industriële stijl, wat tegenwoordig een van de sterkste interieurtrends is.
5 dingen die U moet weten over glazen voordeuren
15-10-2022
Bij de bouw van een huis letten investeerders niet alleen op de functionaliteit en het modieuze design, maar ook op de veiligheid. Het huis is een plaats die een gezin comfort, vrijheid en de gewenste rust biedt. Daarom is het zo belangrijk om gebruik te maken van geavanceerde architecturale en technologische oplossingen die de veiligheid verhogen.
Grote glaspartijen – met wat rekeninghouden tijdens ontwerpfase en voorbeelden van interieurdesign.
12-10-2022
Grote ramen, schuifdeuren naar een terras , hoge ramen in het kasteel... Grote beglazingen zijn al lang populair. Moderne developers besluiten vaak om ze zowel in de gevels van moderne gebouwen als in het interieur ervan aan te brengen. Ook eigenaren van vrijstaande woningen kiezen steeds vaker voor soortgelijke oplossingen. Als U droomt over een zonnig huis vol met glas, moet U de juiste ramen al in de ontwerpfase plannen.
Deuropeningsrichting – wat is belangrijk om te weten?
30-09-2022
Niet iedereen let op de manier waarop deuren opengaan. De juiste scharnieren of de richting waarin de deur opengaat zijn echter zeer belangrijk. Als U niet van tevoren over deze kwesties nadenkt, worden de oplossingen die U kiest misschien niet te comfortabel. Wat is belangrijk om te weten? Wat zegt het bouwrecht?