Ramen kiezen voor een interieur met een specifieke stijl is  schijnbaar niet ingewikkeld. Moderne productiemethoden maken veel mogelijk, of het nu gaat om kleuren, maten, vormen of materialen van de ramen. Om ze af te stemmen op een geschikte stijl, is het voldoende om de vereisten ervan te achterhalen. Daarom hebben we de volgende korte gids samengesteld. We hebben vier van de populairste interieurstijlen van de afgelopen jaren beschreven. Elke investeerder zal hier zeker inspiratie vinden voor zijn werk.

INTERIEURS EN RAMEN IN SCANDINAVISCHE STIJL – HOE CREËER JE EEN SAMENHANGEND GEHEEL?

Scandinavische interieurs zijn licht, gezellig en ruimtelijk. Het meest gebruikte kleurenpalet hier is lichte aardetinten en wit. Natuurlijk hout wordt ook gebruikt. Het effect wordt versterkt door accessoires, die vaak in fellere tinten zijn. Dit is een vrij minimalistische manier van inrichten, waarbij alles functioneel moet zijn en het decoratieve aspect naar de achtergrond verdwijnt.

Bij het zoeken naar ramen die goed passen in interieurs in Scandinavische stijl, is het belangrijk om de eenvoudigste oplossingen te bekijken. Witte PVC-ramen kunnen voldoende zijn voor de investeerders die het interieurontwerp vaak veranderen. Het is echter belangrijk om er rekening mee te houden dat de Scandinavische stijl houdt van natuurlijke, lichte houttinten. In dit geval kun je kiezen voor ramen waarvan je het uiterlijk kunt personaliseren – dat zijn onze premium ramen. Het brede kleurengamma omvat veel houtimitaties – die de Scandinavische stijl van het interieur perfect zullen benadrukken. Het is een goed idee om een kleur te kiezen die past bij je meubels of afwerkingselementen, zoals binnendeuren of vloeren. De Scandinavische stijl wordt het best geaccentueerd door lichte houtsoorten zoals berken, lariks of grenen.

RAAMDECORATIE – PROVENÇAALSE STIJL. WAT ONDERSCHEIDT HET EN HOE INTRODUCEER JE HET IN JE HUIS?

De Provençaalse stijl is uiterst eenvoudig en streeft naar natuurlijkheid. Hij wordt gekenmerkt door gezelligheid. Dat is niet verwonderlijk, want het is ontstaan in de Provence, het zuidoostelijke deel van Frankrijk, dat beroemd is om zijn warme, idyllische landschap. Het is deze lichtheid en charmante schoonheid die invewsteerders in hun huizen proberen te brengen. Dit kan met de juiste meubels en accessoires. Deze moeten natuurlijk zijn – linnen tafelkleden en gordijnen, rieten manden, houten meubels die elegant maar ongecompliceerd van vorm zijn, zien er het beste uit. Het is vermeldenswaard dat de Provençaalse stijl bestaat uit antiek, verouderd of gerestaureerd meubilair – je kunt er sporen van geschiedenis in zoeken.

Het palet van de Provençaalse stijl is grotendeels gebaseerd op wit – in dit stadium kun je veel overeenkomsten zien met de Scandinavische stijl. De Provence is echter iets decoratiever en gebruikt een palet dat lichter is. Alle kleuren in de Provençaalse stijl zijn witgekalkte, pastelkleuren. Je hoeft niet te zoeken naar intense of donkere kleuren.

Als je ramen kiest voor een ruimte in Provençaalse stijl, kies dan voor houten of imitatiemodellen van witgekalkt hout. Ook hier zijn PVC-ramen uit de Premium-lijn een uitstekende keuze, maar deze keer moet je op zoek gaan naar fineer dat witgekalkt hout imiteert. Het is belangrijk om te kiezen voor ramen met kruisverdelingen – zij introduceren een extra element dat verbonden is met natuurlijkheid en oude architecturale oplossingen.

HUIZEN EN RAMEN IN ENGELSE STIJL  – HOE BRENG JE LONDEN IN HUIS?

De Engelse stijl is zeer rijk aan decoratie, patronen, meubels, snuisterijen en kleuren. Het wordt gekenmerkt door een rustieke benadering van interieurontwerp en combineert warme, vrouwelijke accessoires met vrij strakke vormen. Bloemenprints op behang, stucwerk op hoge plafonds en grote, zware banken in woonkamers komen hier voor. De Engelse interieurs doen denken aan een landelijke, aristocratische woning, die echter niet overweldigend en uiterst huiselijk is.

De kleuren die de Engelse stijl definiëren zijn gezellig en warm. Er zijn verwijzingen naar het kolonialisme, d.w.z. donkere houttinten (bijv. walnoot), maar deze worden soms ondersteund door pastelkleurige muren – tenzij ze bedekt zijn met lambrisering en gebloemd behang.

Engelse ramen zijn een plezier voor het oog. Kruisverdelingen en bogen passen perfect in een Engelse villa. Ramen kunnen ook worden versierd met stucwerk. In de meeste gevallen zijn ze ook symmetrisch. Qua materiaal zijn ze het mooist als ze van hout zijn. Net als de hierboven beschreven stijlen zijn PVC ramen ook goed geschikt, omdat ze gemakkelijk kunnen worden gepersonaliseerd. Donker houtfineer en mat wit zijn ideaal.

POSTINDUSTRIËLE INTERIEURS EN RAMEN – INDUSTRIËLE STIJL OP ZIJN BEST

De industriële stijl wordt het vaakst toegepast in moderne woningen en postindustriële interieurs die zijn omgebouwd tot flats en panden. Het wordt gekenmerkt door grote, open ruimtes. Heel vaak is er in postindustriële flats één hoofdruimte die alle functies vervult: woonkamer, keuken, eetkamer en zelfs slaapkamer. De ontwerpelementen van industriële interieurs zijn extreem rauw. Baksteen, steen, beton, glas en staal zijn hier de koning. Het meubilair moet modern zijn – met interessante maar eenvoudige vormen.

Kenmerkende kleuren voor de industriële stijl zijn wit, zwart en grijstinten. Beige en intense blauw-, bordeaux- of geeltinten staan ook mooi, maar alleen als accessoires.

Als je op zoek bent naar ramen voor je huis met een industriële stijl, dan zijn aluminium ramen de natuurlijke keuze. Ze imiteren het best de originele en typische stalen ramen dankzij hun dunne profielen en de mogelijkheid tot personalisatie door middel van metallic coatings. De meest trendy profielkleur is ongetwijfeld antraciet, en ook kruisverdelingen geven ze karakter. De ramen moeten vrij groot zijn en de kamers moeten hoog zijn. Het beeld van een interieur in industriële stijl is dan compleet. In het aanbod van Kapica hebben we ramen van aluminium, die het interieur in industriële stijl perfect aanvullen.

SAMENWATTING – IS DE KLEUR VAN RAMEN BELANGRIJK VOOR DE INTERIEURSTIJL?

Veel mensen denken misschien dat de kleur van de ramen bijzaak is en dat het karakter van het huis wordt bepaald door het ontwerp en de decoratie. Het is echter belangrijk om te onthouden dat de ramen het uiterlijk van een huis beïnvloeden, niet alleen van binnen, maar ook op de gevel. Aan de buitenkant geven ze al karakter, en binnen benadrukken ze alle elementen van het decor en maken ze de compositie samenhangender. Bij Kapica weten we heel goed dat de duivel in het detail zit en daarom bieden we een rijk palet aan kleuren en de beste technologische oplossingen – want het uiterlijk is heel belangrijk, maar functionaliteit is altijd het belangrijkst.

Contact opnemen
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Tips

Hoe kies je raamkleur en raamtype voor beplaalde stijl

ADVIES OP ONZE BLOG
PVC ramen. Het belangrijkste nadelen en voordelen en de keuzeopties
23-05-2024
PVC-schrijnwerk is ongetwijfeld een van de populairste op de markt. Als je naar de stedelijke of landelijke bouw kijkt, zal het je meteen opvallen dat kunststof ramen de overhand hebben in de meeste gebouwen, flatgebouwen of appartementswoningen. Aluminium ramen worden daarentegen het vaakst gebruikt in openbare gebouwen zoals kantoorgebouwen, winkelcentra of overheidskantoren. Waarom zijn inwoners van grote metropolen en kleine provincies zo dol op PVC-ramen? In ons artikel presenteren we de voor- en nadelen van deze oplossing.
Voor- en nadelen van grote ramen
15-05-2024
Grote ramen zijn al tijdje populair. Ze worden het vaakst gekozen door investeerders die nieuwe huizen bouwen, maar ze zijn ook te vinden in moderne ontwikkelingsprojecten in grote steden. Het zijn populaire oplossingen met belangrijke voordelen, maar ook niet zonder nadelen. Zijn ze geschikt voor elk huis? Met welke parameters kun je de ramen aanpassen aan je behoeften? Dat wordt hieronder besproken.
Wat moet je weten bij een keuze voor een voordeur voor je huis?
15-05-2024
Het materiaal en kleur van de voordeur zijn belangrijk wegens esthetische redenen. Maar ook de technische aspecten zijn belangrijk: geluids- en warmte-isolatie en geschikte inbraakbeveiligingstechnologie. Welke deur beschermt je huis niet alleen tegen de kou, maar ook tegen ongenode gasten? Dat beschrijven we in ons artikel.
Schüco UnlimitedFinish: SELECTED by Schüco
29-11-2023
De nieuwe speciale editie "SELECTED by Schüco" bestaat uit exclusieve selectie van actuele trendfolies in metallic tinten, houtimitaties en de nieuwe uniforme kleur Ombergrijs. Alleen verkrijgbaar bij het betrouwbare Schüco Living systeem.
Schüco bijprofielen : Nieuwe verbredingsprofielen
18-06-2023
Voor bouwdiepte 82mm is een verbeterde versie van de 82/120 beschikbaar. Er zijn ook wijzigingen in de bouwdiepte 70mm.
Industriële ramen – keuze en ontwerpinspiratie
19-10-2022
De loftstijl, ook wel industrieel genoemd, is ontstaan in de Verenigde Staten in de jaren 50. De eerste interieurs van dit type waren verlaten fabrieken als gevolg van de recessie. Na verloop van de tijd begonnen deze ruimtes zich aan te passen aan de leefomstandigheden. Zo ontstonden de eerste interieurs in de industriële stijl, wat tegenwoordig een van de sterkste interieurtrends is.
5 dingen die U moet weten over glazen voordeuren
15-10-2022
Bij de bouw van een huis letten investeerders niet alleen op de functionaliteit en het modieuze design, maar ook op de veiligheid. Het huis is een plaats die een gezin comfort, vrijheid en de gewenste rust biedt. Daarom is het zo belangrijk om gebruik te maken van geavanceerde architecturale en technologische oplossingen die de veiligheid verhogen.
Grote glaspartijen – met wat rekeninghouden tijdens ontwerpfase en voorbeelden van interieurdesign.
12-10-2022
Grote ramen, schuifdeuren naar een terras , hoge ramen in het kasteel... Grote beglazingen zijn al lang populair. Moderne developers besluiten vaak om ze zowel in de gevels van moderne gebouwen als in het interieur ervan aan te brengen. Ook eigenaren van vrijstaande woningen kiezen steeds vaker voor soortgelijke oplossingen. Als U droomt over een zonnig huis vol met glas, moet U de juiste ramen al in de ontwerpfase plannen.
Deuropeningsrichting – wat is belangrijk om te weten?
30-09-2022
Niet iedereen let op de manier waarop deuren opengaan. De juiste scharnieren of de richting waarin de deur opengaat zijn echter zeer belangrijk. Als U niet van tevoren over deze kwesties nadenkt, worden de oplossingen die U kiest misschien niet te comfortabel. Wat is belangrijk om te weten? Wat zegt het bouwrecht?
Wanneer moeten ramen worden vervangen? Praktische tips
28-09-2022
Ramen vervangen is een grote uitdaging. Weetend dat de woning voor een bouwplaats zal veranderen en de prijzen blijven om hoog schieten, is niet motiveerend om hier mee beginen. Er zijn echter omstandigheden waarin geen plaats is voor aarzeling en de voordelen groter zijn dan de kosten. Het vervangen van ramen in gerechtvaardigde gevallen zorgt niet alleen voor de gezondheid, maar ook het huishoudbudget. Waneer zijn er "gerechtvaardigde gevallen"? Hieronder raden wij wanneer uw ramen zal vervangen moeten worden door nieuwe en hoe U zich daarop kunt voorbereiden.