Grote ramen zijn al tijdje populair. Ze worden het vaakst gekozen door investeerders die nieuwe huizen bouwen, maar ze zijn ook te vinden in moderne ontwikkelingsprojecten in grote steden. Het zijn populaire oplossingen met belangrijke voordelen, maar ook niet zonder nadelen. Zijn ze geschikt voor elk huis? Met welke parameters kun je de ramen aanpassen aan je behoeften? Dat wordt hieronder besproken.

GROTE RAMEN – VOORDELEN

Grote ramen zijn al een tijdje in de mode. Hun populariteit wordt zeker beïnvloed door hun ongewone uiterlijk, dat huizen en interieurs een uniek karakter geeft. Maar welke andere voordelen hebben grote ramen?

Grote ramen in de woonkamer – goed verlichte woonkamer

Het plaatsen van grote ramen in de woonkamer is een uitstekend idee – dit is de kamer waar je overdag de meeste tijd doorbrengt en waar je ook gasten ontvangt. Grote ramen in de woonkamer brengen meer licht naar binnen, zodat je langer van de zon in de kamer kunt genieten. Dit verlaagt zelfs de elektriciteitsrekening. Natuurlijk licht heeft bovendien een goed effect op het welzijn van de bewoners – het helpt de huid om vitamine D aan te maken, dat verantwoordelijk is voor veel belangrijke processen.

Zonne-energie kan ook worden gebruikt om het interieur te verwarmen – dit is bijvoorbeeld de taak van beglazing in passiefhuizen.
Bij het kiezen van grote ramen moet aandacht worden besteed aan de hoeveelheid licht die wordt doorgelaten. De beglazingspakketten die voor de ramen worden gebruikt, hebben invloed op deze eigenschap – de pakketten met één kamer geven meer licht dan de pakketten met meerdere kamers. De beglazing die wordt gebruikt om het pakket te maken is ook belangrijk. De raamprofielen zijn ook belangrijk. Aluminium ramen zijn smaller dan PVC-ramen en laten dus meer licht binnen. Het is daarom belangrijk om de aluminium ramen van Kapica te leren kennen – aluminium ramen zullen de kamer niet alleen beter verlichten, maar ook perfect de warmte binnenhouden.

Keukens met grote ramen – niet alleen frisse lucht

Grote ramen in de keuken bieden uitstekend licht voor keukenbladen, maar dat is niet hun enige voordeel. De keuken is een ruimte vol aroma’s – als het er te veel zijn, kunnen ze storend zijn. Hetzelfde geldt voor de stoom die opstijgt van het gerechten tijdens het koken en zich afzet op het meubilair. Om van deze problemen af te komen, hoef je alleen maar een raam te openen – hoe groter en handiger het is, hoe beter het zijn werk zal doen.
Grote ramen vanaf de grond zijn niet altijd een goed idee in een keuken, omdat ze een groot deel van de muur in beslag nemen waar je de nodige meubels of apparaten kunt plaatsen. We raden bijvoorbeeld eerder de zeer modieuze hoekramen aan of bredere ramen die op het niveau van het aanrecht worden geïnstalleerd. Alles hangt echter af van de architectuur van de kamer in kwestie – in sommige keukens past een maximale beglazing zonder problemen en staat ze de bruikbaarheid niet in de weg.


Prachtig uitzicht vanuit het raam

Grote ramen in huizen bieden een prachtig uitzicht. Het is echter belangrijk om de juiste locatie te kiezen, anders loop je het risico dat mensen ’s avonds vanaf de straat naar binnen kijken. Als de ramen uitkijken op de tuin, zal de ervaring echt uniek zijn – in de lente kun je de ontwakende natuur bewonderen, in de zomer zal het gemakkelijker zijn om de kinderen in de tuin te zien spelen, de herfst zal het interieur van het huis versieren met prachtige kleuren en de sneeuw die in de winter valt zal een perfecte achtergrond zijn voor een kerstboom. Door het interieur met de tuin te combineren, wordt de tuin ook optisch vergroot en worden de twee ruimtes met elkaar verbonden. HST oplossingen, zoals PVC schuifdeuren, helpen hier in het bijzonder bij. Ze kunnen tot 6,5 m breed zijn en nog steeds lichte en handige openingsmechanismen bieden, en de afwezigheid van een drempel zal het comfort verder verhogen zonder de thermische isolatie-eigenschappen aan te tasten.

Eenvoudiger interieurontwerp

De hierboven genoemde technologieën voor het openen van grote beglazingen zijn meestal gebaseerd op schuifsystemen. Ze bieden veel comfort op het vlak van interieurinrichting – na het openen steken de ramen niet uit het muurvlak, waardoor er meubels naast kunnen worden geplaatst of gordijnen en vitrages kunnen worden opgehangen. Er kunnen veel meubels naast de grote beglazing worden geplaatst – een leesstoel of een tafel met stoelen. Het enige probleem dat je kunt tegenkomen is hoe je de tv goed plaatst, zodat het licht er niet in reflecteert en je comfort verstoort. Voor de rest: een huis met een groot raam is zeer aanpasbaar en erg stijlvol.

GROTE RAMEN – NADELEN

De nadelen van grote ramen bestaan inderdaad, maar sommige fabrikanten doen hun uiterste best om hun impact op het dagelijkse comfort van huizen te minimaliseren.

Warm-koud

Grote beglazingen kunnen problemen veroorzaken met de temperatuur in huis – in de zomer laat het glas veel warmte door, waardoor het binnen warm wordt. In de winter kunnen ramen voor afkoeling zorgen. Oplossing, om deze negatieve aspecten te minimaliseren, is het kiezen van ramen met uitstekende isolatieprestaties. Dit wordt beïnvloed door
– raamprofielen met kamers,
– goed geïsoleerde beglazingspakketten,
– goede afdichting.

Bij het ontwerpen van onze ramen hebben we rekening gehouden met deze en vele andere aspecten. Dit heeft ons in staat gesteld om uitstekende prestaties te bereiken bij schuiframen met HST-technologie van Schüco. Dit zorgt zowel in de winter als in de zomer voor thermisch comfort.

Grote ramen – veel schoonmaakwerk

Om ervoor te zorgen dat grote beglazingen hun functie van verlichting en verfraaiing van het interieur behouden, moeten ze goed worden schoongehouden. Door hun oppervlakte kan het schoonmaken tijdrovend en veeleisend zijn en moet het vaker gebeuren. Anders bieden de ramen niet honderd procent van hun potentieel.

SAMENVATTING

Grote beglazingen hebben tal van voordelen – van modieus design tot prachtig uitzicht en goede isolatieprestaties. Ze zijn het waard om in te investeren, vooral als ze van topkwaliteit zijn, zoals de producten van Kapica. We gebruiken de beste onderdelen voor de productie van onze ramen en deuren – daarom worden ze zo vaak gekozen. Ontdek ons aanbod en kies grote ramen en schuifdeuren voor je huis.

Contact opnemen
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Tips

Voor- en nadelen van grote ramen

ADVIES OP ONZE BLOG
PVC ramen. Het belangrijkste nadelen en voordelen en de keuzeopties
23-05-2024
PVC-schrijnwerk is ongetwijfeld een van de populairste op de markt. Als je naar de stedelijke of landelijke bouw kijkt, zal het je meteen opvallen dat kunststof ramen de overhand hebben in de meeste gebouwen, flatgebouwen of appartementswoningen. Aluminium ramen worden daarentegen het vaakst gebruikt in openbare gebouwen zoals kantoorgebouwen, winkelcentra of overheidskantoren. Waarom zijn inwoners van grote metropolen en kleine provincies zo dol op PVC-ramen? In ons artikel presenteren we de voor- en nadelen van deze oplossing.
Wat moet je weten bij een keuze voor een voordeur voor je huis?
15-05-2024
Het materiaal en kleur van de voordeur zijn belangrijk wegens esthetische redenen. Maar ook de technische aspecten zijn belangrijk: geluids- en warmte-isolatie en geschikte inbraakbeveiligingstechnologie. Welke deur beschermt je huis niet alleen tegen de kou, maar ook tegen ongenode gasten? Dat beschrijven we in ons artikel.
Hoe kies je raamkleur en raamtype voor beplaalde stijl
14-05-2024
Ramen kiezen voor een interieur met een specifieke stijl is  schijnbaar niet ingewikkeld. Moderne productiemethoden maken veel mogelijk, of het nu gaat om kleuren, maten, vormen of materialen van de ramen. Om ze af te stemmen op een geschikte stijl, is het voldoende om de vereisten ervan te achterhalen. Daarom hebben we de volgende korte gids samengesteld. We hebben vier van de populairste interieurstijlen van de afgelopen jaren beschreven. Elke investeerder zal hier zeker inspiratie vinden voor zijn werk.
Schüco UnlimitedFinish: SELECTED by Schüco
29-11-2023
De nieuwe speciale editie "SELECTED by Schüco" bestaat uit exclusieve selectie van actuele trendfolies in metallic tinten, houtimitaties en de nieuwe uniforme kleur Ombergrijs. Alleen verkrijgbaar bij het betrouwbare Schüco Living systeem.
Schüco bijprofielen : Nieuwe verbredingsprofielen
18-06-2023
Voor bouwdiepte 82mm is een verbeterde versie van de 82/120 beschikbaar. Er zijn ook wijzigingen in de bouwdiepte 70mm.
Industriële ramen – keuze en ontwerpinspiratie
19-10-2022
De loftstijl, ook wel industrieel genoemd, is ontstaan in de Verenigde Staten in de jaren 50. De eerste interieurs van dit type waren verlaten fabrieken als gevolg van de recessie. Na verloop van de tijd begonnen deze ruimtes zich aan te passen aan de leefomstandigheden. Zo ontstonden de eerste interieurs in de industriële stijl, wat tegenwoordig een van de sterkste interieurtrends is.
5 dingen die U moet weten over glazen voordeuren
15-10-2022
Bij de bouw van een huis letten investeerders niet alleen op de functionaliteit en het modieuze design, maar ook op de veiligheid. Het huis is een plaats die een gezin comfort, vrijheid en de gewenste rust biedt. Daarom is het zo belangrijk om gebruik te maken van geavanceerde architecturale en technologische oplossingen die de veiligheid verhogen.
Grote glaspartijen – met wat rekeninghouden tijdens ontwerpfase en voorbeelden van interieurdesign.
12-10-2022
Grote ramen, schuifdeuren naar een terras , hoge ramen in het kasteel... Grote beglazingen zijn al lang populair. Moderne developers besluiten vaak om ze zowel in de gevels van moderne gebouwen als in het interieur ervan aan te brengen. Ook eigenaren van vrijstaande woningen kiezen steeds vaker voor soortgelijke oplossingen. Als U droomt over een zonnig huis vol met glas, moet U de juiste ramen al in de ontwerpfase plannen.
Deuropeningsrichting – wat is belangrijk om te weten?
30-09-2022
Niet iedereen let op de manier waarop deuren opengaan. De juiste scharnieren of de richting waarin de deur opengaat zijn echter zeer belangrijk. Als U niet van tevoren over deze kwesties nadenkt, worden de oplossingen die U kiest misschien niet te comfortabel. Wat is belangrijk om te weten? Wat zegt het bouwrecht?
Wanneer moeten ramen worden vervangen? Praktische tips
28-09-2022
Ramen vervangen is een grote uitdaging. Weetend dat de woning voor een bouwplaats zal veranderen en de prijzen blijven om hoog schieten, is niet motiveerend om hier mee beginen. Er zijn echter omstandigheden waarin geen plaats is voor aarzeling en de voordelen groter zijn dan de kosten. Het vervangen van ramen in gerechtvaardigde gevallen zorgt niet alleen voor de gezondheid, maar ook het huishoudbudget. Waneer zijn er "gerechtvaardigde gevallen"? Hieronder raden wij wanneer uw ramen zal vervangen moeten worden door nieuwe en hoe U zich daarop kunt voorbereiden.