PVC-schrijnwerk is ongetwijfeld een van de populairste op de markt. Als je naar de stedelijke of landelijke bouw kijkt, zal het je meteen opvallen dat kunststof ramen de overhand hebben in de meeste gebouwen, flatgebouwen of appartementswoningen. Aluminium ramen worden daarentegen het vaakst gebruikt in openbare gebouwen zoals kantoorgebouwen, winkelcentra of overheidskantoren. Waarom zijn inwoners van grote metropolen en kleine provincies zo dol op PVC-ramen? In ons artikel presenteren we de voor- en nadelen van deze oplossing.

PVC RAMEN – VOOR- EN NADELEN

Sommige architecten, ontwerpers of bouwbedrijven kiezen ervoor om aluminium ramen te installeren in woongebouwen. Het belangrijkste argument daarvoor is natuurlijk de duurzaamheid van dit type product. Voor de meesten zijn PVC-ramen echter geschikter. Hoewel ze een ideale oplossing zijn met tal van voordelen, zijn ze niet zonder nadelen.

Nadelen van PVC-ramen

Laten we beginnen met de zwakke punten van PVC-schrijnwerk en het beste voor het laatst bewaren. Een van de meest opvallende nadelen is hun slechte UV-bestendigheid. Witte kozijnen beginnen te vergelen en zwarte kozijnen vervagen. Het is slechts een kwestie van tijd. Bij ramen van een goede fabrikant zal dit proces echter relatief laat plaatsvinden.

Een ander nadeel is dat het raam niet kan worden gerenoveerd als er schade is, zoals een kras, deuk of gat in het kozijn. Dan moet je het lelijke defect meestal accepteren of de hele structuur vervangen. PVC-ramen kunnen hun dienst niet bewijzen in oude gebouwen. Ze zijn erg luchtdicht – als ze worden geïnstalleerd in een vochtig gebouw, in kamers waar geen goede luchtcirculatie is, kan het probleem groter worden. De keuken en badkamer zijn bijzonder kwetsbaar. Door het gebrek aan ventilatie, vooral in de winter, kan schimmel op muren en plafonds verschijnen.

Voordelen van PVC-ramen

PVC ramen hebben echter veel voordelen die hun zwakke punten ruimschoots compenseren. Het belangrijkste pluspunt is de relatief goede prijs-kwaliteitverhouding. In vergelijking met andere oplossingen zijn PVC-ramen echt goedkoop. Bovendien zijn ze zeer goed bestand tegen weersinvloeden – regen, hagel of harde wind – en tegen chemische stoffen.

Modellen gemaakt van PVC worden bovendien gekenmerkt door uitstekende isolatie- en geluidsisolatieparameters. Bovendien is kunststof raambekleding uiterst functioneel. Bovenal is het de primaire lichtbron in een kamer. Er zijn echter ook PCV ramen van kleinere afmetingen op de markt – ideaal voor kelders, garages, zomerhuizen of boerderijgebouwen. In het aanbod van Kapica vind je zelfs grote terrassystemen – draaikiep. Houten ramen bieden dergelijke mogelijkheden niet.

Hoewel PVC-producten standaard in wit worden geleverd, kunnen kopers kiezen uit verschillende soorten fineer. Zo kunnen ze het PVC-raam aanpassen aan de stijl van de gevel. Er zijn fineren verkrijgbaar die hout imiteren of grijs gehouden worden.

BESTE PVC RAMEN – HOE TE KIEZEN

Het is goed om te weten dat niet alle ramen hetzelfde zijn. Elke fabrikant biedt een andere productkwaliteit. Hoewel de markt zich moet aanpassen aan specifieke richtlijnen, variëren de materialen en technologieën die worden gebruikt bij het maken van een kunststof raam. Waar moet je op letten om de beste ramen voor je huis te kiezen?

Ramen moeten de bewoners een gevoel van comfort geven. Daarom moet er aandacht worden besteed aan de afdichtingen. Ze spelen een belangrijke rol bij de warmte-isolatie en voorkomen dat warmte “ontsnapt”. Daarom gebruiken we betrouwbare EPDM afdichtingen in onze producten, die hun isolerende eigenschappen ondanks de tijd behouden. Normale afdichtingen verliezen meer dan 60% van hun eigenschappen na ongeveer 15 jaar. Afdichtingen van EPDM behouden hun eigenschappen voor 89%. Dit is een uitstekend resultaat.

Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar het Uw – de warmtedoorgangscoëfficiënt. Deze parameter is vooral belangrijk voor eigenaars van energie-efficiënte huizen. Hoe lager deze is, hoe meer je je energierekeningen kunt verlagen en het milieu kunt ontzien. Premium ramen presteren in dit opzicht uitzonderlijk goed.

Het Schüco Living-model kan optioneel achteraf worden uitgerust met het innovatieve VentoAir-systeem. Dit zorgt voor een continue uitwisseling van lucht wanneer de ramen gesloten zijn, waardoor een comfortabel binnenklimaat wordt gegarandeerd. Het is een oplossing op mogelijke schimmelvorming en overmatige vochtigheid.

Een andere belangrijke overweging is de inbraakklasse. De ramen die wij aanbieden kunnen de Europese RC2-klasse hebben, wat de industriestandaard is. Dit type schrijnwerk is uitgerust met versterkte beglazing, volgens EN 356, die bestand is tegen handmatige aanvallen.

SAMENVATTING

PVC-ramen zullen nog vele jaren toonaangevend blijven. Raamfabrikanten werken voortdurend aan het wegwerken van nadelen door hun constructies uit te rusten met steeds innovatievere systemen. Bovendien blijkt een oplossing die praktisch, robuust en relatief goedkoop is, een veelzijdig product te zijn dat lange tijd perfect presteert.

Contact opnemen
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Tips

PVC ramen. Het belangrijkste nadelen en voordelen en de keuzeopties

ADVIES OP ONZE BLOG
Voor- en nadelen van grote ramen
15-05-2024
Grote ramen zijn al tijdje populair. Ze worden het vaakst gekozen door investeerders die nieuwe huizen bouwen, maar ze zijn ook te vinden in moderne ontwikkelingsprojecten in grote steden. Het zijn populaire oplossingen met belangrijke voordelen, maar ook niet zonder nadelen. Zijn ze geschikt voor elk huis? Met welke parameters kun je de ramen aanpassen aan je behoeften? Dat wordt hieronder besproken.
Wat moet je weten bij een keuze voor een voordeur voor je huis?
15-05-2024
Het materiaal en kleur van de voordeur zijn belangrijk wegens esthetische redenen. Maar ook de technische aspecten zijn belangrijk: geluids- en warmte-isolatie en geschikte inbraakbeveiligingstechnologie. Welke deur beschermt je huis niet alleen tegen de kou, maar ook tegen ongenode gasten? Dat beschrijven we in ons artikel.
Hoe kies je raamkleur en raamtype voor beplaalde stijl
14-05-2024
Ramen kiezen voor een interieur met een specifieke stijl is  schijnbaar niet ingewikkeld. Moderne productiemethoden maken veel mogelijk, of het nu gaat om kleuren, maten, vormen of materialen van de ramen. Om ze af te stemmen op een geschikte stijl, is het voldoende om de vereisten ervan te achterhalen. Daarom hebben we de volgende korte gids samengesteld. We hebben vier van de populairste interieurstijlen van de afgelopen jaren beschreven. Elke investeerder zal hier zeker inspiratie vinden voor zijn werk.
Schüco UnlimitedFinish: SELECTED by Schüco
29-11-2023
De nieuwe speciale editie "SELECTED by Schüco" bestaat uit exclusieve selectie van actuele trendfolies in metallic tinten, houtimitaties en de nieuwe uniforme kleur Ombergrijs. Alleen verkrijgbaar bij het betrouwbare Schüco Living systeem.
Schüco bijprofielen : Nieuwe verbredingsprofielen
18-06-2023
Voor bouwdiepte 82mm is een verbeterde versie van de 82/120 beschikbaar. Er zijn ook wijzigingen in de bouwdiepte 70mm.
Industriële ramen – keuze en ontwerpinspiratie
19-10-2022
De loftstijl, ook wel industrieel genoemd, is ontstaan in de Verenigde Staten in de jaren 50. De eerste interieurs van dit type waren verlaten fabrieken als gevolg van de recessie. Na verloop van de tijd begonnen deze ruimtes zich aan te passen aan de leefomstandigheden. Zo ontstonden de eerste interieurs in de industriële stijl, wat tegenwoordig een van de sterkste interieurtrends is.
5 dingen die U moet weten over glazen voordeuren
15-10-2022
Bij de bouw van een huis letten investeerders niet alleen op de functionaliteit en het modieuze design, maar ook op de veiligheid. Het huis is een plaats die een gezin comfort, vrijheid en de gewenste rust biedt. Daarom is het zo belangrijk om gebruik te maken van geavanceerde architecturale en technologische oplossingen die de veiligheid verhogen.
Grote glaspartijen – met wat rekeninghouden tijdens ontwerpfase en voorbeelden van interieurdesign.
12-10-2022
Grote ramen, schuifdeuren naar een terras , hoge ramen in het kasteel... Grote beglazingen zijn al lang populair. Moderne developers besluiten vaak om ze zowel in de gevels van moderne gebouwen als in het interieur ervan aan te brengen. Ook eigenaren van vrijstaande woningen kiezen steeds vaker voor soortgelijke oplossingen. Als U droomt over een zonnig huis vol met glas, moet U de juiste ramen al in de ontwerpfase plannen.
Deuropeningsrichting – wat is belangrijk om te weten?
30-09-2022
Niet iedereen let op de manier waarop deuren opengaan. De juiste scharnieren of de richting waarin de deur opengaat zijn echter zeer belangrijk. Als U niet van tevoren over deze kwesties nadenkt, worden de oplossingen die U kiest misschien niet te comfortabel. Wat is belangrijk om te weten? Wat zegt het bouwrecht?
Wanneer moeten ramen worden vervangen? Praktische tips
28-09-2022
Ramen vervangen is een grote uitdaging. Weetend dat de woning voor een bouwplaats zal veranderen en de prijzen blijven om hoog schieten, is niet motiveerend om hier mee beginen. Er zijn echter omstandigheden waarin geen plaats is voor aarzeling en de voordelen groter zijn dan de kosten. Het vervangen van ramen in gerechtvaardigde gevallen zorgt niet alleen voor de gezondheid, maar ook het huishoudbudget. Waneer zijn er "gerechtvaardigde gevallen"? Hieronder raden wij wanneer uw ramen zal vervangen moeten worden door nieuwe en hoe U zich daarop kunt voorbereiden.