Een passiefhuis is een huis met extreem lage energieverbruik om comfort van de bewoners te garanderen. Waar komt de warmte vandaan in een passiefhuis en hoe moet je ze behouden? Wat kenmerkt passief bouwen en wat zijn de veronderstellingen?

Wat is een passiefhuis?

Passiefhuizen worden niet verwarmd door extra energiebronnen, ze maken gebruik van natuurlijke energiebronnen. De veronderstellingen van hun constructie worden geregeld door criteria die zijn ontwikkeld door het Passiv Haus Institut in Darmstadt. De Poolse partner van deze organisatie is het Poolse Instituut voor Passief Wonen en Hernieuwbare Energie. Op de binnenlandse bouwmarkt is alleen deze instelling door het Instituut van Darmstadt gecertificeerd.

Ter definitie moeten passieve gebouwen een lage thermische energiebehoefte hebben. Dit mag niet meer zijn dan 15 kWh/m² per jaar. Hierdoor dalen de stookkosten en betaalt de investering in de bouw van een passiefhuis zich snel terug.

Een maximaal primair energiegebruik is 120 kWh/m² per jaar. Het primaire energieverbruik is de som van de energie die gebruikt wordt voor ruimteverwarming, koeling, warm water, hulpenergie en elektrische apparatuur. Door alle bouwprincipes van een passiefhuis in acht te nemen, kan worden bespaard – tot 25% ten opzichte van een typisch huis

Wat zijn de eisen waaraan een gebouw moet voldoen om als passiefhuis te worden erkend?

Er zijn aantal belangrijke eisen waaraan een huis moet voldoen om als passief te worden erkend.

Het gebouw moet compact zijn en een uitstekende isolatie hebben

Het ontbreken van erkers, balkons of andere elementen die de vorm van het gebouw verstoren is bedoeld om warmteverlies tot een minimum te beperken. Een compact gebouw, bij voorkeur vierkant of rechthoekig, bespaart op de bouwkosten en maakt het voor de bouwers gemakkelijker om het huis te isoleren, waardoor het risico van minder goed geisoleerde plekken verdwijnt. Gebouw met een verdieping is de beste optie, maar het bestemmingsplan van het gebied kan een beslissende invloed hebben op de keuze.
De meeste investeerders zijn af van een kelder, omdat dit zeer dure waterdichting vereist. Extra ruimten, zoals een bijkeuken, worden dan op de begane grond geplaatst.

Het passiefhuis moet naar het zuiden gebouwd zijn en rekening houden met mogelijke beschaduwing.

Vereist door de noodzaak om zonne-energie te gebruiken om het huis te verwarmen. Op de zuidelijke muur zijn dan grote ramen geplaatst. Hun functie is de zonnestralen op te vangen en naar binnen te brengen. Dit maakt het mogelijk om het grootste deel van het jaar geen extra verwarmingsbronen te gebruiken.

Vaak worden aan de noordkant geen ramen geplaatst, daar door passiefhuizen oververhit kunnen raken. Het is daarom belangrijk om voor voldoende ventilatie te zorgen.

De omgeving van het huis is ook belangrijk. Als er een schaduw aan de zuidkant is, kan er een probleem ontstaan met de verwarming van het gebouw. Dergelijke kunnen zij: een heuvel, een groeiend bos of een bouwterrein in de buurt. Wanneer U kies om een passiefhuis te bouwen, is het daarom belangrijk het bestemmingsplan voor het gebied te controleren. Als er vergunningen zijn voor hoge gebouwen in de buurt, is het belangrijk uw bouwplannen te heroverwegen.

Kobieta relaksująca się w swoim domu

Energooszczędne, pasywne okna – oszklenie i ramy

Ramen die in de passieve bouw worden gebruikt, moeten aan strenge eisen voldoen. De Uf-waarde voor raamprofielen, mag niet meer dan 0,8 W(m²K) bedragen, en Ug-waarde voor de beglazing: niet meer dan 0,7 W(m²K).

Deze regels gelden zowel voor de beglazing als voor het kozijn en het beslag. Ramen zijn er elementen dat ervoor kan zorgen dat het huis afkoelt, en in de passiefhuisbouw is een van hun taken het energie van buitenaf op te nemen. Daarom moet de keuze van de ramen voor een passiefhuis goed bedacht zijn.

Luchtdichtheid van de buitenkant van het gebouw

Gaat over de dichtheid tussen gebouwmuren en de voegen van verschillende elementen. Het wordt beïnvloed door:

  • Goed ingevulde voegen tussen gebouwmuren en geinstaleerde apparatuur
  • Het verbinden van gevel met dak elementen
  • Het leggen van de dakbedekking (pannen, dakpanelen, enz.)
  • Dichte montage van deuren en ramen in de muren
  • Juiste indeling van de elektrische installatie in het dak en aan de buitenmuren

De meeting van de luchtdichtheid wordt uitgevoerd met behulp van de Blower Door Test, waarvan de principes zijn vastgelegd in norm EN ISO 9972. Bij de opende voordeur wordt een grote ventilator geplaatst, die lucht in het huis blaast of wegzuigt. De druk in het huis verandert dan. Aan de hand van de lucht die in stroomd of uit het huis ontsnapt, gemeten op speciale apparatuur, kan de luchtlekken opgespord worden.

Buitenlucht voorverwarmen

Meestal wordt lucht in de woning gebracht via warmte-koudeopslag . Deze methode verwarmt de verse lucht naar het huis voor, zelfs tijdens de koudste winterdagen. Dankzij dit systeem is voor het verwarmen van de lucht in huis minder warmte-energie nodig: deze techniek kan de lucht tot wel 5°C verwarmen.

Warmteterugwinning

De binnenlucht is warm – bij het ventileren van het huis ontsnapt ook warmte met de lucht. Om dit te voorkomen worden speciale apparaten geïnstalleerd die verantwoordelijk zijn voor de uitwisseling van lucht met de buitenkant van het huis, terwijl de warmte wordt teruggewonnen. De meest gebruikte systeem is warmtewisselaar.

Hernieuwbare energiebronnen gebruikt om water te verwarmen

Om water te verwarmen en klaar te maken voor gebruik in huis worden onder andere zonnecollectoren gebruikt. Het systeem dat hiervoor wordt gebruikt, wordt vaak een “warmwatersysteem op zonne-energie” genoemd. Warmtepompen zijn ook een gebruikelijke keuze voor het verwarmen van sanitair water

Energiezuinige huishoudelijke apparatuur

Om het energieverbruik verder terug te dringen, moeten in een passiefhuis energiezuinige huishoudelijke apparaten worden gebruikt. Het is ook belangrijk om energiezuinige lichtbronnen te instaleren. Dit zal de elektriciteitsrekening verder verlagen en een positief effect hebben op het milieu – milieubescherming is immers een van de belangrijke argumenten om een passiefhuis te bouwen.

Passiefhuis vs. energiezuinig huis – verschillen

Een passiefhuis mag niet meer dan 15 kWh/m² jaarlijkse energievraag voor verwarming en 120 kWh/m² vraag naar primaire energie, die wordt gebruikt om water te verwarmen en huishoudelijke apparaten en andere apparaten te laten werken. Passieve gebouwen maken ook gebruik van energie die afkomstig is van mechanische ventilatie, zonlicht en de energie die vrijkomt van de bewoners. Passiefhuizen mogen geen ingewikkelde vorm hebben die warmteverlies kan veroorzaken, ze moeten een compact vorm hebben bijvoorbeed rechthoekig.

In energiezuinige huizen kan de energiebehoefte voor verwarming maximaal 40 kWh/m² per jaar bedragen. Wat de constructie van het huis betreft, zijn alle architectonische vormen hier toegestaan, maar er moet voor worden gezorgd dat zij de isolatie niet nadelig beïnvloeden. Het belangrijkste verschil tussen een passiefhuis en een energiezuinig huis is echter het actieve verwarmingssysteem, wat bij energiezuinige huizen kan van toepassing zijn.

Ter vergelijking: gewone huizen zonder energiebesparende voorzieningen hebben tot 180 kWh/m² energie nodig voor verwarming per jaar.

Samenvatting

Passieve gebouwen gebruiken energie uit natuurlijke, hernieuwbare bronnen. Er zijn aanzienlijke besparingen mogelijk – dankzij lagere rekeningen zijn de gemaakte kosten snel terugverdiend. Zulke grote energiebesparingen zijn ook goed voor het milieu. Bij de keuze voor een passiefhuis is het belangrijk om de omgeving van het perceel goed te controleren – als de mogelijkheid bestaat dat het perceel wordt afgesloten van zonlicht of andere hernieuwbare energiebronnen, is het mogelijk dat de investering in een passiefhuis niet wordt terugverdiend. Vanwege het aantal regels waaraan een nieuw passiefhuis moet voldoen, zijn de meningen over de bouw ervan ook verdeeld – velen waarderen de lage onderhoudskosten en het milieueffect, terwijl anderen zich zorgen maken over veranderingen in de omgeving van het huis, die de passiefhuis naar “niet passief” huis veranderen. De beslissing is altijd aan de individuele investeerder en hangt af van zijn behoeften. De positieve aspecten van het bouwen van een passiefhuis kunnen niet worden overschat, maar er moet rekening worden gehouden met de hoge kosten en vele strenge regels die gelden voor het bouwen van passiefhuizen.

In het aanbod van Kapica vindt u Schüco Living ramen, die uitstekende isolatie- en geluidsisolatieparameters bieden. Het is ook de moeite waard om de andere producten die wij aanbieden te bekijken – iedereen zal zeker iets voor zich zelf vinden.

Contact opnemen
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Tips

Passiefhuis – wat betekent het en wat zijn de kenmerken ervan?

ADVIES OP ONZE BLOG
PVC ramen. Het belangrijkste nadelen en voordelen en de keuzeopties
23-05-2024
PVC-schrijnwerk is ongetwijfeld een van de populairste op de markt. Als je naar de stedelijke of landelijke bouw kijkt, zal het je meteen opvallen dat kunststof ramen de overhand hebben in de meeste gebouwen, flatgebouwen of appartementswoningen. Aluminium ramen worden daarentegen het vaakst gebruikt in openbare gebouwen zoals kantoorgebouwen, winkelcentra of overheidskantoren. Waarom zijn inwoners van grote metropolen en kleine provincies zo dol op PVC-ramen? In ons artikel presenteren we de voor- en nadelen van deze oplossing.
Voor- en nadelen van grote ramen
15-05-2024
Grote ramen zijn al tijdje populair. Ze worden het vaakst gekozen door investeerders die nieuwe huizen bouwen, maar ze zijn ook te vinden in moderne ontwikkelingsprojecten in grote steden. Het zijn populaire oplossingen met belangrijke voordelen, maar ook niet zonder nadelen. Zijn ze geschikt voor elk huis? Met welke parameters kun je de ramen aanpassen aan je behoeften? Dat wordt hieronder besproken.
Wat moet je weten bij een keuze voor een voordeur voor je huis?
15-05-2024
Het materiaal en kleur van de voordeur zijn belangrijk wegens esthetische redenen. Maar ook de technische aspecten zijn belangrijk: geluids- en warmte-isolatie en geschikte inbraakbeveiligingstechnologie. Welke deur beschermt je huis niet alleen tegen de kou, maar ook tegen ongenode gasten? Dat beschrijven we in ons artikel.
Hoe kies je raamkleur en raamtype voor beplaalde stijl
14-05-2024
Ramen kiezen voor een interieur met een specifieke stijl is  schijnbaar niet ingewikkeld. Moderne productiemethoden maken veel mogelijk, of het nu gaat om kleuren, maten, vormen of materialen van de ramen. Om ze af te stemmen op een geschikte stijl, is het voldoende om de vereisten ervan te achterhalen. Daarom hebben we de volgende korte gids samengesteld. We hebben vier van de populairste interieurstijlen van de afgelopen jaren beschreven. Elke investeerder zal hier zeker inspiratie vinden voor zijn werk.
Schüco UnlimitedFinish: SELECTED by Schüco
29-11-2023
De nieuwe speciale editie "SELECTED by Schüco" bestaat uit exclusieve selectie van actuele trendfolies in metallic tinten, houtimitaties en de nieuwe uniforme kleur Ombergrijs. Alleen verkrijgbaar bij het betrouwbare Schüco Living systeem.
Schüco bijprofielen : Nieuwe verbredingsprofielen
18-06-2023
Voor bouwdiepte 82mm is een verbeterde versie van de 82/120 beschikbaar. Er zijn ook wijzigingen in de bouwdiepte 70mm.
Industriële ramen – keuze en ontwerpinspiratie
19-10-2022
De loftstijl, ook wel industrieel genoemd, is ontstaan in de Verenigde Staten in de jaren 50. De eerste interieurs van dit type waren verlaten fabrieken als gevolg van de recessie. Na verloop van de tijd begonnen deze ruimtes zich aan te passen aan de leefomstandigheden. Zo ontstonden de eerste interieurs in de industriële stijl, wat tegenwoordig een van de sterkste interieurtrends is.
5 dingen die U moet weten over glazen voordeuren
15-10-2022
Bij de bouw van een huis letten investeerders niet alleen op de functionaliteit en het modieuze design, maar ook op de veiligheid. Het huis is een plaats die een gezin comfort, vrijheid en de gewenste rust biedt. Daarom is het zo belangrijk om gebruik te maken van geavanceerde architecturale en technologische oplossingen die de veiligheid verhogen.
Grote glaspartijen – met wat rekeninghouden tijdens ontwerpfase en voorbeelden van interieurdesign.
12-10-2022
Grote ramen, schuifdeuren naar een terras , hoge ramen in het kasteel... Grote beglazingen zijn al lang populair. Moderne developers besluiten vaak om ze zowel in de gevels van moderne gebouwen als in het interieur ervan aan te brengen. Ook eigenaren van vrijstaande woningen kiezen steeds vaker voor soortgelijke oplossingen. Als U droomt over een zonnig huis vol met glas, moet U de juiste ramen al in de ontwerpfase plannen.
Deuropeningsrichting – wat is belangrijk om te weten?
30-09-2022
Niet iedereen let op de manier waarop deuren opengaan. De juiste scharnieren of de richting waarin de deur opengaat zijn echter zeer belangrijk. Als U niet van tevoren over deze kwesties nadenkt, worden de oplossingen die U kiest misschien niet te comfortabel. Wat is belangrijk om te weten? Wat zegt het bouwrecht?